Με καλούς οιωνούς ξεκινά η φετινή συγκομιδή των σταφυλιών σε Λαυρεωτική και Μεσόγεια

Η ποικιλία Σαββατιανό

Με φιλοδοξίες για μια χρονιά αντάξια της περσινής από πλευράς ποιότητας αλλά και καλύτερης σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, ξεκινά ο φετινός τρύγος σε Λαυρεωτική και Μεσόγεια.


Η φετινή παραγωγή

Η ποιότητα των σταφυλιών σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Η δροσερή και βροχερή άνοιξη καθώς και το άνυδρο, παρατεταμένο και χωρίς καύσωνες καλοκαίρι δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι η φετινή χρονιά μια από τις καλύτερες χρονιές για το προϊόν και για το κρασί που θα παραχθεί απ’ αυτό κατ’ επέκταση.

Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 20 με 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά γεγονός ενθαρρυντικό για τους αμπελοκαλλιεργητές που θα δουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να αμείβονται. Ο τρύγος της βασικής ποικιλίας της περιοχής, του Σαββατιανού, ξεκινά από το Σάββατο 31/8/2013 οπότε και ανοίγει τις πόρτες του το οινοποιείο του συνεταιρισμού Κερατέας (οινοποιείο Αγγέλου) για να δεχθεί την παραγωγή των αμπελουργών της περιοχής. Παράλληλα θα λειτουργούν και τα υπόλοιπα ιδιωτικά οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής. Η περίοδος του τρυγητού διαρκεί συνήθως 15 με 20 ημέρες και στο διάστημα αυτό μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τα οινοποιεία της περιοχής φρέσκο γλεύκος (μούστο) για την παρασκευή κρασιού στο σπίτι, μουσταλευριάς, μουστοκούλουρων, χαλβά, πετιμεζιού (συμπυκνωμένο γλεύκος – σιρόπι) κ.τ.λ.

Η τοπική ποικιλία Σαββατιανό είναι μια ιστορική λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στην περιοχή για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Αποτελεί ωστόσο μια ποικιλία ανεξερεύνητη, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αρκετές μέχρι πρότινος αδιάφορες επιδόσεις της, που εντελώς άδικα αποκαρδίωσαν μερικούς. Στις μέρες μας, το νέο και σύγχρονο πρόσωπο της ποικιλίας κερδίζει ακόμα και τον πλέον απαιτητικό οινόφιλο που θα τη δοκιμάσει, αφού διαθέτει διακριτικά αλλά ξεχωριστά αρώματα κίτρινων φρούτων και φρεσκοκομμένων σπαρτών, στρογγυλό στόμα και πολύ ισορροπημένη παρουσία. Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά, πλήθος παραγωγών της Αττικής και της Κεντρικής Ελλάδος έχουν δουλέψει σκληρά, τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο.

Η φετινή ημερομηνία έναρξης του τρύγου θεωρείται γενικώς πρώιμη για τα δεδομένα της περιοχής και της ποικιλίας Σαββατιανό όπως αντίστοιχα ήταν πρώιμη και η περυσινή χρονιά η οποία ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου. Η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στην περιοχή μας αναμένεται να είναι υψηλή με αποτέλεσμα να καθίσταται περισσότερο κοπιαστική η εργασία του τρυγητού. Όπως και να έχει, ο τρυγητός πρέπει να πραγματοποιηθεί τις συγκεκριμένες μέρες και στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης. Θέρος, τρύγος, πόλεμος έλεγαν οι παλαιότεροι και δεν είχαν άδικο χρησιμοποιώντας τις λέξεις αυτές που υποδηλώνουν μεγάλες αλλαγές, μετακινήσεις και ανακατατάξεις στη ζωή των ανθρώπων.

Η τιμή των κρασοστάφυλων δεν έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα με ενδεχομένως ελαφρά αυξητική τάση. Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή κάθε χρονιά θεωρούνται η ποιότητα, η ποσότητα, οι ελλείψεις σε κρασί, ο ανταγωνισμός της αγοράς, ο περιορισμός της διακίνησης ”παράνομων σταφυλιών΄΄ είτε από αμπέλια που δεν είναι δηλωμένα είτε από μη οινοποιήσιμες ποικιλίες αλλά και από το φαινόμενο των αθρόων εισαγωγών σταφυλιών, μούστου αλλά και έτοιμου κρασιού από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ σε εξευτελιστικές τιμές.

Όσον αφορά τις παράνομες φυτεύσεις αμπέλου στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις τις ανεβάζουν σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με όλη την παραγωγή να διατίθεται σε χαμηλότερες τιμές στην αγορά και ίσως χωρίς τιμολόγια. Το γεγονός αυτό συμπαρασύρει και συμπιέζει τις τιμές σε όλη την επικράτεια εις βάρος του νόμιμου Έλληνα αμπελουργού. Από την φετινή χρονιά και για πρώτη φορά στη χώρα μας θα εφαρμοστεί το μέτρο της ηλεκτρονικής δήλωσης της παραγωγής τόσο από τον καλλιεργητή όσο και από τον οινοποιό. Το μέτρο αναμένεται να περιορίσει την παράνομη διακίνηση σταφυλιών με σκοπό να προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα αμπελουργού.


Οινολογικό Εργαστήριο Κερατέας ”ΜΥΛΩΝΑΣ΄΄
https://www.enologylab.gr/
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013