Δειγματοληψια / Παραλαβη δειγματων

Οδηγίες για μια σωστή δειγματοληψία

Για το κρασί ή το γλεύκος, η δειγματοληψία από βαρέλια ή δεξαμενές γίνεται με το “τράβηγμα” τριών δειγμάτων από τρία διαφορετικά ύψη του βαρελιού ή της δεξαμενής τα οποία εν συνεχεία θα τα ενώσετε σε ένα δοχείο μισού λίτρου. Συνήθως τα ύψη είναι το 1/10, το μέσο και το 9/10 του ύψους του βαρελιού ή της δεξαμενής από όπου πραγματοποιείται η δειγματοληψία.  

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναδεύσετε καλά το οινοδοχείο και να πάρετε δείγμα από τον κρουνό δειγματοληψίας (βρυσάκι) του οινοδοχείου. (Σε μούστο που βρίσκεται υπό ζύμωση δεν συνίσταται η έντονη ανάδευση λόγω ενδεχομένης υπερχείλισης οπότε εφαρμόστε δειγματοληψία από τα 3 σημεία όπως προαναφέραμε).

Αν πρόκειται για δεξαμενή μεγάλου ύψους που δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης δείγματος με το παραπάνω
πρωτόκολλο, τότε η δειγματοληψία μπορεί να γίνει από τον κρουνό δειγματοληψίας (βρυσάκι) αφού προηγουμένως αναδεύσουμε και αφήσουμε να «τρέξουν» τουλάχιστον 2 λίτρα τα οποία στη συνέχεια θα επιστραφούν στη δεξαμενή.



Σε τι δοχείο κάνουμε τη δειγματοληψία

Κάντε δειγματοληψία σε καθαρή φιάλη από ανθεκτικό υλικό -κατά προτίμηση πλαστική PET 500ml αναψυκτικού-,  αφού την ξεπλύνετε προηγουμένως με το ίδιο κρασί/γλεύκος, σφραγίστε την αεροστεγώς με καπάκι και μονωτική ταινία και αναγράψτε σε αυτοκόλλητο το ονοματεπώνυμο σας, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και τα κιλά του προς εξέταση μούστου/οίνου. Εαν πρόκειται για περισσότερα του ενός δείγματα δώστε στο καθένα αύξοντα αριθμό ώστε να διευκρινίζεται η προέλευση του δείγματος. Τοποθετήστε τα δείγματα σε χαρτοκιβώτιο κατάλληλου μεγέθους και στείλτε τα είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφορών (courier).

(!!!) Σε περίπτωση που το γλεύκος (μούστος) βρίσκεται υπό ζύμωση είναι προτιμότερο να παραδώσετε τα δείγματα στον χώρο μας εσείς το ταχύτερο χωρίς να τα σφραγίσετε με καπάκι (κλείστε τα μπουκάλια του δείγματος με ένα κομμάτι βαμβάκι).

Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί να μας στείλετε με courier δείγμα υπό ζύμωση, θα πρέπει να τοποθετήσετε το δείγμα σε ανθεκτικό πλαστικό δοχείο PET αναψυκτικού (όχι του νερού) το οποίο θα το γεμίσετε μόνο κατά το 1/3. (π.χ. σε ένα μισόλιτρο θα βαλετε έως 200 ml δείγματος). Σφραγίζετε το μπουκάλι αεροστεγώς με καπάκι και μονωτική ταινία γύρω από το καπάκι, τοποθετείτε το μπουκάλι μέσα σε 2 πλαστικές σακούλες στις οποίες θα έχετε βάλει μέσα και μια-δυο παγοκύστες gel (Μην χρησιμοποιείτε γυάλινες φιάλες, μόνο φιάλες PET του αναψυκτικού (ανθεκτικό πλαστικό – όχι του νερού).

Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210.300.5723 για να σας δώσουμε οδηγίες για την ασφαλή αποστολή του δείγματος καθώς υπάρχει και η δυνατότητα να σας αποστείλλουμε εμείς δοχεία δειγματοληψίας και παγοκύστες Gel.

Εαν πρόκειται για χημικές αναλύσεις εδάφους οι οδηγίες δειγματοληψίας βρίσκονται στη σελίδα: Εδαφολογικες αναλυσεις & Φυλλοδιαγνωστικη, ενώ για δείγματα νερού οι αντίστοιχες οδηγίες βρίσκονται στη σελίδα: Χημικες αναλυσεις νερου


Τα προς εξέταση δείγματα τα παραλαμβάνουμε ως εξής:

  • Από το εργαστήριο ENOLOGY LAB στην έδρα μας στην Κερατέα, οδός Ιπποκράτους 3,
  • Μέσω courrier: Εξασφαλίστε ότι η εταιρία courrier θα αποστείλει το δείγμα εντός μιας ή δυο ημέρών. Οι απαντήσεις καθώς και οι οινολογικές ουσίες που τυχόν χρειάζονται να προστεθούν θα αποστέλλονται στις επόμενες δυο εργάσιμες μέρες μέσω courrier. Για περισσότερες διευκρινήσεις καλέστε μας στο τηλέφωνο 210.300.5723.

Δείτε εδώ τα πακέτα αναλύσεων καθώς και την απαιτούμενη ποσότητα δείγματος.

Παραγγείλετε online κάποια από τις υπηρεσίες μας ή τα πακέτα χημικών αναλύσεων