Σε συνεργασία με εγκεκριμένο εργαστήριο που λειτουργεί σύμφωνα με το σύστημα ποιότητας ISO 17025, διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), προσφέρουμε πακέτα χημικών αναλύσεων εδαφών, φυλλοδιαγνωστικής, υδάτων-νερού, ελαιολάδου κ.τλ.
Συγκεκριμένα για το ελαιόλαδο διενεργούνται:
- Αρ.Υπεροξειδίων
- Δείκτες Κ
- Οξύτητα %
- Αέρια Χρωμ. λιπαρών οξέων (προφίλ λιπαρών οξέων)
- Αεροχρωματογραφικός προσδιορισμόςμος στερολών (προφίλ στερολών)
- Φθαλικοί εστέρες (πλαστικοποιητές)
- Βαρέα μέταλλα (Pb, Cd, Fe, Cu)
Η ποιότητα και η γνησιότητα του ελαιολάδου προσδιορίζονται με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.
Η ποιότητα του ελαιολάδου προσδιορίζεται με την οργανοληπτική αξιολόγηση (panel test) και με τη μέτρηση ορισμένων φυσικοχημικών παραμέτρων (οξύτητα, αριθμός υπεροξειδίων, συντελεστές απορρόφησης Κ270/Κ232/ΔΚ κ.α.)
Τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και οι πληροφορίες ορισμένων χρήσιμων παραμέτρων, αναφέρονται παρακάτω:
Χαρακτηριστικά του Ελαιολάδου
Ταυτότητα κάθε χαρακτηριστικού
|
Πληροφορίες που δίνει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό
|
||
1. Οξύτητα | Λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ελεύθερη κατάσταση κυρίως λόγω υδρόλυσης | Υψηλή οξύτητα συνήθως σημαίνει ότι το ελαιόλαδο προέρχεται από ταλαιπωρημένο ελαιόκαρπο ή ακατάλληλες συνθήκες ελαιοποίησης | |
2. Υπεροξείδια | Χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από δράση του οξυγόνου στο ελαιόλαδο | Τα υψηλά υπεροξείδια υποδηλώνουν ότι το ελαιόλαδο έχει υποστεί οξειδωτικές ή άλλες αλλοιώσεις | |
3. Κήροι | Χημικές ενώσεις (εστέρες λιπαρών οξέων) | Ένδειξη παρουσίας πυρηνελάιου | |
4. Κορεσμένα λιπαρά οξέα στη θέση 2 | Χημικές ενώσεις (λιπαρά οξέα τριγλυκεριδίων) | Παρουσία εστεροποιημένων «συνθετικών» ελαίων | |
5. Στιγμασταδιενια | Χημικές ενώσεις (στυρένεια) | Ένδειξη παρουσίας ραφινέ ελαίων σε παρθένα ελαιόλαδα | |
6. ΔΕCN42 | Διαφορά θεωρητικής και πειραματικής περιεκτικότητας τριγλυκεριδίων, με ισοδύναμο αριθμό ατόμων άνθρακα 42 | Ένδειξη παρουσίας σπορελαίων | |
7. Κ232 | Συντελεστές απορρόφησης υπεριώδους σε μήκος κύματος 232nm | Δείκτης αρχικών σταδίων οξείδωσης | |
8. Κ270 | Συντελεστής απορρόφησης υπεριώδους σε μήκος κύματος 270 nm | Δείκτης προχωρημένου σταδίου οξείδωσης | |
9. ΔΚ | Μαθηματική σχέση υπολογισμού συντελεστών απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας | ||
10. Οργανοληπτική αξιολόγηση (panel test) | Στατιστική μέθοδος προσδιορισμού οργανοληπτικών χαρακτηριστικών | ||
11. Μυριστικό, Λινολενικό, Αραχιδικό, Εικοσενικό, Βεχενικό, Λιγνοκηρικό οξύ | Χημικές ενώσεις (λιπαρά οξέα) | Περιεκτικότητες μεγαλύτερες των ποσοστών των επιτρεπτών ορίων, υποδηλώνουν αντίστοιχα την παρουσία κάποιου σπορέλαιου | |
12. Trans Ισομερή λιπαρά οξέα | Χημικές ενώσεις (λιπαρά οξέα) | Ένδειξη παρουσίας ραφινέ ελαίων σε παρθένο ελαιόλαδο | |
13. Χοληστερόλη | Χημικές ενώσεις (στερόλη) | Πιθανή ένδειξη παρουσίας ζωικού λίπους | |
14. Βρασικαστερόλη | Χημικές ενώσεις (στερόλη) | Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορελαίου | |
15. Καμπεστερόλη | Χημικές ενώσεις (στερόλη) | Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων | |
16. Στιγμαστερόλη | Χημικές ενώσεις (στερόλη) | Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων | |
17. Συνολική β-σιτοστερόλη | Χημικές ενώσεις (στερόλη) | Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων | |
18. δ7-Στίγμαστενόλη | Χημικές ενώσεις (στερόλη) | Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων | |
19. Συνολικές στερόλες | Ποσότητα σε (mg) στερολών σε 1 κιλό ελαίου | Πιθανή ένδειξη παρουσίας σπορέλαιων ή και πυρηνελαίων | |
20. Ερυθροδιόλη και Ουβαόλη | Χημικές ενώσεις (τριτερπενικές διαλκοόλες) | Πιθανή ένδειξη παρουσίας πυρηνελαίου | |
21. Αλογονωμένοι διαλύτες | Χημικές ενώσεις (φρέον, τριχλωρο αιθάνιο, τριχλωροαιθυλένιο, τετραχλωροαιθυλένιο…) | Επιμόλυνση του ελαιολάδου με διάφορες τοξικές ουσίες |