Λύθηκε το μυστήριο της καταγωγής του διάσημου ισπανικού κρασιού αλβαρίνιο

Είναι ντόπιο και η συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού παράγεται στη Γαλικία ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μυστήριο και θρύλοι περιβάλλουν επί δεκαετίες την προέλευση της ποικιλίας αλβαρίνιο (albariño) -που κατά γενική ομολογία θεωρείται το καλύτερο λευκό κρασί της Ισπανίας- όσον αφορά την καταγωγή του σταφυλιού από το οποίο παράγεται. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Επιστήμονες σε ερευνητικό ινστιτούτο στη Γαλικία καταρρίπτουν τις θεωρίες ότι έφτασε στην Ισπανία και ειδικότερα στην περιοχή της βορειοδυτικής Ιβηρικής Χερσονήσου από την κοιλάδα του Ρήνου ή, κατά άλλη εκδοχή, ήρθε από Γάλλους Κιστερκιανούς μοναχούς που πήγαιναν για προσκύνημα από το Αββαείο του Κλινί στη Γαλλία, μία από τις πιο σημαντικές μονές τον Μεσαίωνα, τον 12ο αιώνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ποικιλία του σταφυλιού είναι ντόπια και το κρασί αλβαρίνιο παράγεται στην περιοχή ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια.

«Ήμασταν σίγουροι ότι δεν ερχόταν από τον Ρήνο», δήλωσε η Κάρμεν Μαρτίνεζ, επικεφαλής αμπελουργίας στο Βιολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Ποντεβέντρα. «Οι μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στην κοιλάδα του Ρήνου, ούτε καν με άλλο όνομα».

Η Μαρτίνεζ εξηγεί ότι εδώ και πολλά χρόνια πίστευαν ότι το σταφύλι προέρχεται από ένα άγριο αμπέλι που με την πάροδο του χρόνου εξημερώθηκε. «Δεν υπάρχουν ρίζες αλβαρίνιο ηλικίας εκατοντάδων ετών πουθενά αλλού στον κόσμο εκτός από τη Γαλικία», σημείωσε.

Σε κοινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, οι ερευνητές συνέκριναν σπόρους από δύο σημεία στη Γαλικία, ένα με μεσαιωνικά και δύο με ρωμαϊκά κατάλοιπα, με καλλιεργημένες και άγριες ποικιλίες από άλλα μέρη της Ισπανίας.

Οι σπόροι αλβαρίνιο έχουν σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά με τους σπόρους που βρέθηκαν στα τρία σημεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ποικιλία είναι δυνατόν να καλλιεργείται ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια.

Οι σπόροι που βρέθηκαν στην περιοχή O Areal, τα μοναδικά ρωμαϊκά αλατωρυχεία που υπάρχουν ακόμη (λόγω των εξαιρετικών συνθηκών συντήρησης έχει ανακτηθεί πλήθος υπολειμμάτων καρπών), παρουσιάζουν εξαιρετική ομοιότητα με το αλβαρίνιο.

«Αυτό σημαίνει ότι οι Ρωμαίοι εξημέρωσαν άγρια αμπέλια από τα οποία προέρχονται οι καλλιεργημένες ποικιλίες που ξέρουμε». Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή τεστ DNA.

Η ποικιλία καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην περιοχή Ρίας Μπάχας στα νότια της επαρχίας. Τα σταφύλια είναι μικρά, σχεδόν λίγο μεγαλύτερα από ένα μπιζέλι και οι αμπελώνες επίσης μικροί, συχνά μόλις ένα οικόπεδο με μερικές δεκάδες αμπέλια, ενώ η συγκομιδή γίνεται με το χέρι.

Το 2019 η ισπανική Ένωση Γευσιγνωσίας Οίνου ψήφισε το αλβαρίνιο Martín Códax Lías ως το καλύτερο λευκό κρασί στην Ισπανία.

Ποικιλίες αλβαρίνιο καλλιεργούνται επίσης στην Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Με πληροφορίες από Guardian