Ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο το κόκκινο κρασί

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων στους άνδρες, και ειδικά στους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών για τον Καρκίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό του κρασιού, η ρεσβερατρόλη, προστατεύει κατά του καρκίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του κόκκινου κρασιού του άσπρου κρασιού, της μπύρας και των άλλων αλκοολούχων ποτών στον καρκίνο του πνεύμονα, σε δείγμα χιλιάδων ατόμων στην Καλιφόρνια και διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού το μήνα μειώνει κατά 2% τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων.

Όμως η πιο θεαματική μείωση του κινδύνου -κατά 60%- αφορά στους καπνιστές που πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού τη μέρα.

Οι ερευνητές φρόντισαν πάντως να διευκρινίσουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι το κόψιμο του τσιγάρου και υπογράμμισαν ότι ακόμα και οι άνδρες που πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινο κρασί τη μέρα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.

Παράλληλα τόνισαν ότι τα πορίσματά τους δεν δικαιολογούν μεγάλη κατανάλωση κρασιού.