Ηλεκτρονικές ετικέτες οίνων – QR Code Labeling for Wines

Πλατφόρμα Ψηφιακών Ετικετών για Κρασιά – Etichette elettroniche per vini Πως λειτουργεί η πλατφόρμα Σε 4 απλά βήματα Συχνές Ερωτήσεις (Frequently asked questions) Επικοινωνήστε μαζί μας Στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες

Ηλεκτρονικές ετικέτες οίνων – QR Code Labeling for Wines Read More »

νομοθεσία ηλεκτρονική ετικέτα

Νομοθεσία/Οδηγός για την ηλεκτρονική ετικέτα (ψηφιακή ετικέτα οίνου με χρήση κωδικών qr-code)

Απαιτήσεις για την ετικέτα του κρασιού της Ε.Ε. από τις 8 Δεκεμβρίου 2023: Οδηγός για τα οινοποιεία. Τι προβλέπει η νομοθεσία για την ηλεκτρονική ετικέτα: Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117, προκειμένου να παρέχεται υψηλότερο επίπεδο ενημέρωσης στους καταναλωτές, οι υποχρεωτικές ενδείξεις βάσει του άρθρου 119 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα πρέπει να

Νομοθεσία/Οδηγός για την ηλεκτρονική ετικέτα (ψηφιακή ετικέτα οίνου με χρήση κωδικών qr-code) Read More »

Nομοθεσία οίνου: Υποχρεωτικές ενδείξεις των Αµπελοοινικών Προϊόντων µε βάση την Νοµοθεσία της Ε.Ε και την Εθνική νοµοθεσία

Παρουσίαση Υποχρεωτικών Ενδείξεων Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που αναφέρονται στα σηµεία (1)-(11) πρέπει: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΝ∆ΕΙΞΕΙΣ Σχετική Νοµοθεσία 1) Ονοµασία κατηγορίας αµπελοοινικού προϊόντοςΠ.χ ΟΙΝΟΣ, ΟΙΝΟΣ ΛΙΚΕΡ, ΑΦΡΩ∆ΗΣ ΟΙΝΟΣ, ΟΙΝΟΣ ΑΠΟ ΛΙΑΣΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ, Καν (ΕΕ) 1308/2013, αρθ 119 παρ.1αΟνοµασία της κατηγορίας του αµπελοοινικού προϊόντοςσύµφωνα µε το Παράρτηµα VII, Μέρος ΙΙ, Καν. 1308/2013(Καν. (ΕΚ)1169/2011 αρθ.9 παρ1α) 2) Καθαρή ποσότητα

Nομοθεσία οίνου: Υποχρεωτικές ενδείξεις των Αµπελοοινικών Προϊόντων µε βάση την Νοµοθεσία της Ε.Ε και την Εθνική νοµοθεσία Read More »

Οι κατηγορίες των Ελληνικών οίνων, Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (Νομοθεσία Οίνων)

Η ελληνική και ευρωπαική νομοθεσία για τους οίνους,, πρακτικές, όροι και σήμανση. Με το βασικό κανονισμό 479 του 2008 και τον κανονισμό εφαρμογής 607 του 2009 – μεταξύ άλλων – η Ε.Ε. αποφάσισε να εντάξει και τους οίνους στο πλαίσιο που ισχύει για όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα, καθιερώνοντας τις ακόλουθες κατηγορίες οίνων: Οίνοι ΠΟΠ:

Οι κατηγορίες των Ελληνικών οίνων, Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (Νομοθεσία Οίνων) Read More »

e-labels: Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για την επισήμανση των οίνων μετά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και Επιτροπής του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33

Στις 24 Νοεμβρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ανακοίνωση C/2023/1190, σχετικά με την ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων για την επισήμανση των οίνων που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117 όσον αφορά την επισήμανση με κατάλογο των συστατικών και διατροφική δήλωση στα αμπελοοινικά προϊόντα. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιέχει 40 ερωταπαντήσεις με σημαντικές πληροφορίες με

e-labels: Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για την επισήμανση των οίνων μετά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και Επιτροπής του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 Read More »

7 συμβουλές για συγκριτικές οινογευσιγνωσίες που θα βελτιώσουν τις δεξιότητές μας

Οι συγκριτικές γευσιγνωσίες κρασιού μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες γευσιγνωσίας ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε για το διαφορετικό στυλ και  χαρακτήρα των κρασιών που υπάρχουν στα ποτήρια μας. Μπορούμε π.χ. να συγκρίνουμε κρασιά της ίδιας ποικιλίας που είναι είτε διαφορετικής χρονολογίας είτε έχουν οινοποιηθεί σε διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικούς οινοποιούς. Ακολουθούν επτά συμβουλές για την επόμενη

7 συμβουλές για συγκριτικές οινογευσιγνωσίες που θα βελτιώσουν τις δεξιότητές μας Read More »

Η ποικιλία σταφυλιού Σαββατιανό και τα χαρακτηριστικά της

Το σαββατιανό είναι μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού που παράγεται κυρίως στην περιοχή της Αττικής και της Βοιωτίας. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κυριότερα σύμβολα της ελληνικής αμπελουργίας. Είναι επίσης γνωστή σαν άσπρη κοντούρα, άσπρη δουμπραίνα, σακέϊκο, σταματιανό, σαββαθιανό, περαχωρίτικο ή Περαχωρίτης. Το σαββατιανό

Η ποικιλία σταφυλιού Σαββατιανό και τα χαρακτηριστικά της Read More »

Συνδυασμός Φαγητού & Κρασιού. Εξηγώντας τους βασικούς κανόνες. Ποιοι οι Ιδανικοί συνδυασμοί

Ο συνδυασμός φαγητού και κρασιού αποτελεί ένα σύνθετο θέμα που εμπεριέχει και το θέμα του προσωπικού γούστου. Υπάρχουν πολλαπλές προσεγγίσεις αλλά είναι ταυτόχρονα μία τέχνη και μία επιστήμη, που απαιτεί γνώση, εμπειρία και καλαισθησία. Οι σωστοί συνδυασμοί μπορούν να ενισχύσουν τη γευστική απόλαυση του φαγητού και του κρασιού, καθώς και να βελτιώσουν την εμπειρία γευσιγνωσίας

Συνδυασμός Φαγητού & Κρασιού. Εξηγώντας τους βασικούς κανόνες. Ποιοι οι Ιδανικοί συνδυασμοί Read More »

Η λίπανση της αμπέλου. Τι πρέπει να προσέξει ο αμπελουργός

Η λίπανση αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας της αμπέλου και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών και κρασιών. Η λίπανση προσφέρει στα φυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Επιπλέον, η κατάλληλη λίπανση βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών και των κρασιών. Η

Η λίπανση της αμπέλου. Τι πρέπει να προσέξει ο αμπελουργός Read More »

Μεγάλη γενετική έρευνα υποδεικνύει τις περιοχές και τη χρονολογία των πρώτων καλλιεργειών αμπελιών

Νέο φως στην καταγωγή των αμπελιών και κατ’ επέκταση του κρασιού ρίχνει μια νέα διεθνής γενετική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξημέρωση και καλλιέργεια του αμπελιού άρχισε πριν 11.000 έως 11.500 χρόνια, περίπου 4.000 χρόνια αργότερα σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, σε δύο διαφορετικά μέρη,

Μεγάλη γενετική έρευνα υποδεικνύει τις περιοχές και τη χρονολογία των πρώτων καλλιεργειών αμπελιών Read More »

Ρύθµιση για την άρση των περιορισµών στις φυτεύσεις οινοποιήσιµων ποικιλιών

H ρύθµιση για την άρση των περιορισµών στις φυτεύσεις οινοποιήσιµων ποικιλιών θα περιληφθεί σε υπουργική απόφαση (ΥΑ) της οποίας το περιεχόµενο επεξεργάζονται ήδη, αυτόν τον καιρό, οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα το αρµόδιο Τµήµα Αµπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, µετά από σχετική εισήγηση του προϊσταµένου του τµήµατος, ∆ιονύση Γραµµατικού.   Οι

Ρύθµιση για την άρση των περιορισµών στις φυτεύσεις οινοποιήσιµων ποικιλιών Read More »

Φτιάχνοντας σπιτικό κρασί, χρήσιμες πληροφορίες για ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς. Η διαδικασία και τα στάδια οινοποίησης

Τα βασικά βήματα για την παραγωγή σπιτικού κρασιού είναι τα ακόλουθα: Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε μούστο από κάποιο οινοποιείο ή πατητήρι της αρεσκείας σας. Σημαντικό να αγοράσετε μούστο από την ποικιλία που επιθυμείτε οπότε εδώ τίθεται ένα θέμα εμπιστοσύνης προς εκείνον που θα αγοράσετε. Επίσης ένας μούστος απολασπωμένος θεωρείται καλύτερος προς ζύμωση. Τα σύγχρονα οινοποιεία

Φτιάχνοντας σπιτικό κρασί, χρήσιμες πληροφορίες για ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς. Η διαδικασία και τα στάδια οινοποίησης Read More »

TRACEWINDU: Πώς η ανιχνευσιμότητα των φιαλών οίνου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της οινοβιομηχανίας

Κάθε χρόνο η οινοποιία χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από πλαστά κρασιά και παράνομες συναλλαγές. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο TRACEWINDU στοχεύει να εξασφαλίσει και να βελτιώσει την ιχνηλασιμότητα του κρασιού σε ολόκληρη την αλυσίδα αγοράς του οίνου, με έξυπνη επισήμανση και καταγραφή δεδομένων μέσω τεχνολογίας blockchain. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές με

TRACEWINDU: Πώς η ανιχνευσιμότητα των φιαλών οίνου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της οινοβιομηχανίας Read More »

Τα κυριότερα οργανικά οξέα στο κρασί (τρυγικό, μηλικό, κιτρικό, οξικό, ηλεκτρικό, γαλακτικό)

Τα οργανικά οξέα έχουν σημαντική συνεισφορά στη σύνθεση, την σταθερότητα και τις οργανοληπτικές ιδιότητες των οίνων και οι ιδιότητές τους ως συντηρητικά, ενισχύουν τη μικροβιολογική και φυσικοχημική σταθερότητα των κρασιών. Τρυγικό οξύ Το τρυγικό οξύ αποτελεί το κυρίαρχο οξύ στα άγουρα σταφύλια και στο μούστο. Η περιεκτικότητα του τρυγικού οξέος στο πράσινο σταφύλι ανέρχεται περίπου

Τα κυριότερα οργανικά οξέα στο κρασί (τρυγικό, μηλικό, κιτρικό, οξικό, ηλεκτρικό, γαλακτικό) Read More »

Η γλυκερόλη στο κρασί

Κατά τη αλκοολική ζύμωση από τον σακχαρομύκητα, εκτός από την αιθανόλη, παράγεται και η γλυκερόλη, η οποία είναι πιθανώς η χημική ένωση με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κρασί Είναι το πιο σημαντικό παραπροϊόν της αλκοολικής ζύμωσης. Η ελάχιστη συγκέντρωση γλυκερόλης στο κρασί είναι 5 g/L, αλλά δύναται να φτάσει τιμές που κυμαίνονται στα 15-20 g/L,

Η γλυκερόλη στο κρασί Read More »

Τι είναι το μεταμπισουλφίτ, πως χρησιμοποιείται σωστά στην οινοποίηση, ποιες οι ιδιότητές του

Η αποτελεσματικότερη ουσία που προστατεύει το αμπέλι και το σταφύλι είναι το θειάφι στο χωράφι και ο θειώδης ανυδρίτης στο οινοποιείο και φυσικά στο κρασί. Πρόκειται για το διοξείδιο του θείου SO2 (το γνωστό «μεταμπισουλφίτ»), που είτε σε στερεά είτε σε υγρή είτε σε αέρια μορφή παίζει καθοριστικό ρόλο συντηρητικού, αντιβιοτικού και αντιοξειδωτικού μέσα στο

Τι είναι το μεταμπισουλφίτ, πως χρησιμοποιείται σωστά στην οινοποίηση, ποιες οι ιδιότητές του Read More »

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΣΤΑΦΥΛΙ

Για την καρδιά, τον εγκέφαλο και συνολικά τον οργανισμό, το σταφύλι θεωρείται ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνα δείχνει ότι ίσως να μπορεί να καταπολεμήσει ακόμα και τις επιπτώσεις μιας «junk food» διατροφής. Απολαύστε το, αλλά χωρίς να το παρακάνετε στην ποσότητα. Όταν ακούω τη φράση «υγιεινά σνακ» το σταφύλι είναι ένα

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΣΤΑΦΥΛΙ Read More »

Αλκοόλ και διαβήτης: Οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτη

Αν και το αλκοόλ έχει επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με μερικές προφυλάξεις και προσεκτική διαχείριση, τα άτομα με διαβήτη μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα ποτό. Συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για τα άτομα με διαβήτη να εγκαταλείψουν το αλκοόλ απλώς και μόνο λόγω του διαβήτη τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα Διαβήτη. Υπάρχουν επίσης υποκατάστατα οινοπνεύματος

Αλκοόλ και διαβήτης: Οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτη Read More »

Ποιο αυξάνει περισσότερο το σπλαχνικό λίπος, η μπύρα ή το κρασί;

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβούς λίπους που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αλλά το κρασί φαίνεται να προστατεύει από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μια νέα μελέτη σε σχεδόν 2.000 Βρετανούς ηλικίας 40 έως 79 ετών, που δημοσιεύει η Daily Mail, εξέτασε τις εναποθέσεις σπλαχνικού λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα,

Ποιο αυξάνει περισσότερο το σπλαχνικό λίπος, η μπύρα ή το κρασί; Read More »

Γιατί πρέπει να πίνετε κρασί μαζί με το φαγητό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο-αναλυτή Βιστατιστικής δρα Χάο Μα του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 312.400 ενήλικες με μέση ηλικία τα 56 έτη, που δεν είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Στη

Γιατί πρέπει να πίνετε κρασί μαζί με το φαγητό Read More »