TRACEWINDU: Πώς η ανιχνευσιμότητα των φιαλών οίνου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της οινοβιομηχανίας

Κάθε χρόνο η οινοποιία χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από πλαστά κρασιά και παράνομες συναλλαγές.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο TRACEWINDU στοχεύει να εξασφαλίσει και να βελτιώσει την ιχνηλασιμότητα του κρασιού σε ολόκληρη την αλυσίδα αγοράς του οίνου, με έξυπνη επισήμανση και καταγραφή δεδομένων μέσω τεχνολογίας blockchain.

Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές με βάση πλήρεις και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής.

Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας του αμπελώνα με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και την ανάλυση της γεωγραφικής προέλευσης ως μέρος μιας στρατηγικής πολλαπλών προσεγγίσεων για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας / πιστοποίησης του κρασιού.

Ο σκοπός του έργου

Η αγορά του κρασιού έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία πενήντα χρόνια, μεταβαίνοντας από τις μικρές εθνικές αγορές, που μόλις εξαπλώνονται και περιορίζονται σε ειδικούς, στην παγκοσμιοποιημένη επανάσταση του διαδικτύου.

Η οινοποιία αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος τόσο της γεωργίας όσο και της βιομηχανίας τροφίμων σε πολλές χώρες (π.χ. η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία αντιπροσωπεύουν από μόνες τους συνολικά το 32% της παγκόσμιας επιφάνειας αμπελώνων, συγκαταλέγοντάς τους στους 5 κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς σταφυλιών το 2018).

Ωστόσο, η οινοποιία απειλείται από παραποιημένα προϊόντα και παράνομες συναλλαγές.

Ο συνολικός στόχος έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας του TRACEWINDU είναι να βελτιώσει την παραγωγικότητα των αμπελώνων με τη χρήση νέου συνδυασμού φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα η ανάλυση γεωγραφικής προέλευσης ενσωματώνεται σε μια στρατηγική πολλαπλών προσεγγίσεων για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας / πιστοποίησης του κρασιού.

Αυτή η προσέγγιση θα συσχετιστεί με τα αποτελέσματα της οργανοληπτικής ανάλυσης για τη δημιουργία δεδομένων γραφήματος βαθμολογίας ετικετών με τη μορφή διαβατηρίου προϊόντος που θα περιλαμβάνεται στις έξυπνες ετικέτες.

Η έξυπνες ετικέτες είναι φυσικές ετικέτες με μοναδικά αναγνωριστικά σε επίπεδο στοιχείου με τη μορφή κωδικών QR για ψηφιακή και δυναμική κοινή χρήση πληροφοριών και παροχή όλων των σχετικών πληροφοριών προϊόντος σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος και διαφάνεια των δεδομένων που θα διευκολύνεται από την αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain.

Μέσω των εφαρμοζόμενων έξυπνων ετικετών, το TRACEWINDU θα υποστηρίζει τον εντοπισμό φιαλών απευθείας από τον παραγωγό και κάθε φορά που ένα μπουκάλι αλλάζει χέρια θα ενημερώνεται η μεταβιβαση στη ιδιοκτησία.

Έτσι και τα μπουκάλια που είναι πιστοποιημένα από τη στιγμή και τον τόπο παραγωγής θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία σε δευτερογενείς αγορές.