Ποικιλίες Σταφυλιών

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΑΣΥΡΤΙΚΟ
Πολυδυναμική ποικιλία από τις πιο αξιόλογες της Μεσογείου. Λίκνο της η Σαντορίνη. Δίνει κρασιά με διακριτικό άρωμα (εσπεριδοειδή), πλούσιο σώμα και οξύτητα.

ΒΗΛΑΝΑ
Η ευγενική λευκή ποικιλία της Κρήτης. Δίνει κρασιά με έντονο άρωμα, νεύρο και φινέτσα.

ΡΟΔΙΤΗΣ
Ποικιλία με πολλές παραλλαγές , από τις πιο διαδεδομένες στον Ελληνικό χώρο. Δίνει λευκά κρασιά με φρουτώδες άρωμα, σώμα και φινέτσα.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ
Αρχαιοελληνική ποικιλία ευρύτατα διαδεδομένη στον κόσμο. Καλλιεργείται στην Σάμο, Ρόδο, Κεφαλλονιά και Ρίο Πατρών όπου δίνει μερικά από τα πιο ξακουστά γλυκά κρασιά της Ελλάδας.

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ
Ερυθρωπή ποικιλία η οποία συναντάται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία ).
Κρασιά με έντονο άρωμα μοσχάτου ( τριαντάφυλλο ), ζωηράδα και νεύρο.

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ
Η πλέον διαδεδομένη λευκή ποικιλία στη Ελλάδα και κυρίως στους αμπελώνες της Κεντρικής Ελλάδας. Μια παρεξηγημένη ποικιλία λόγω της καλλιέργειας της αποκλειστικά για την παραγωγή επιτραπέζιων και ρητινίτη οίνου. Ποικιλία που στο κατάλληλο οικοσύστημα και με τις κατάλληλες τεχνικές οινοποίησης δίνει κρασιά φρέσκα, ευχάριστα, ισορροπημένα με άρωμα λουλουδιών και φρούτων.

CHARDONNAY
Από τις δημοφιλέστερες λευκές ποικιλίες του κόσμου. Δίνει κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα ( εξωτικά φρούτα ), πλούσια δομή και θαυμάσια επίγευση. Είναι η λευκή ποικιλία που εμφανίζει τη μεγαλύτερη επιδεκτικότητα στην παλαίωση.

SAUVIGNON BLANC
Λευκή ποικιλία που δίνει κρασιά ζωηρά με αρωματική μύτη πράσινων φρούτων, εύκολα αναγνωρίσιμα και πολύ νωρίς έτοιμα για κατανάλωση.

ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
Γνωστό και ως “ Μαύρο Νεμέας “, θεωρείται η πιο αξιόλογη ερυθρή ποικιλία της νότιας Ελλάδας .
Κρασιά με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα που συμπληρώνεται από ιώδεις αποχρώσεις, φρουτώδες άρωμα, βελούδινη γεύση, και επιδεκτικότητα στην παλαίωση.

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ
Η ευγενική ερυθρή ποικιλία της Κρήτης. Σε ανάμειξη με την Μαντηλαριά δίνει βαθύχρωμους οίνους, με σώμα και επιδεκτικότητα παλαίωσης.

ΛΗΜΝΙΟ
Αρχαία Ελληνική ποικιλία, την βρίσκουμε στην Λήμνο και την Χαλκιδική. Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα με ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση.

ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ
Καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, Πάρο, Σαντορίνη, Ρόδο, την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Γνωστή για το πολύ σκούρο χρώμα της, συμμετέχει σε μερικά από τα πιο γνωστά ΟΠΑΠ Εληνικά κρασιά.

ΝΕΓΚΟΣΚΑ
Η ιδιαίτερη ποικιλία της Γουμένισσας, με το έντονο ιώδες χρώμα και το χαρακτηριστικό άρωμα.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
Η πιο αξιόλογη ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, από την οποία παράγεται ο ερυθρός οίνος Ο.Π.Α.Π. Νάουσα.
Κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα, πλούσια δομή, πολύπλοκο μπουκέτο και έντονη επίγευση.

CABERNET SAUVIGNON
Η δημοφιλέστερη ερυθρή ποικιλία στον κόσμο.Κρασιά με σκούρο κόκκινο χρώμα, πλούσιο μπουκέτο, κομψά,ισορροπημένα με δομή και σώμα, επιδεκτικά μακρόχρονης παλαίωσης.

MERLOT
Εξαιρετική ερυθρή ποικιλία με παγκόσμια απήχηση.
Δίνει κρασιά με βαθυκόκκινο χρώμα, γεμάτα, με πολύπλοκο μπουκέτο, βελούδινη γεύση και ιδιαίτερα μακρά επίγευση.

SYRAH
Ευγενής ερυθρή ποικιλία, η οποία απαντάται κυρίως στην κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα, καλή δομή, ταννική επίγευση και πλούσια μύτη.