Το κρασί προστατεύει το δέρμα κατά την ακτινοθεραπεία

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μειώνει κατά τα δύο τρίτα τις τοξικές αντιδράσεις της ακτινοθεραπείας στο δέρμα των γυναικών με καρκίνο του μαστού, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές.
Οι δερματικές αντιδράσεις αποτελούν συνηθισμένη παρενέργεια της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο και, μολονότι υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να προστατεύσουν από αυτές, συχνά έχουν κι αυτά τις δικές τους ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ASRO) αναφέρει πως ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό ενδέχεται να προστατεύουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Επιστήμονες από το Καθολικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ιταλίας θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού μπορούν να θωρακίσουν το δέρμα απέναντι στην ακτινοβολία.

Επιστράτευσαν 348 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες αναλόγως της δόσης ακτινοβολίας που δέχονταν.

Όπως διαπίστωσαν, όσες έπιναν ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα που έκαναν θεραπεία είχαν μικρότερα ποσοστά υψηλής οξείας τοξικότητας σε σύγκριση με όσες δεν έπιναν: το ποσοστό υψηλής οξείας τοξικότητας ήταν 13,6% στην πρώτη ομάδα και 38,4% στην δεύτερη.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η κατανάλωση του κρασιού δεν επηρέαζε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, κατά τον δρα Βιντσέντζο Βαλεντίνι, ακτινοθεραπευτή στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στη Ρώμη.

Τα ευρήματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.