Και από τη… ραδιενέργεια προστατεύει το κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί δεν προστατεύει μόνο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προφύλαξη του πληθυσμού σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

«Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά που να προστατεύουν από την έκθεση σε ραδιενέργεια ή να την εξουδετερώνουν» δήλωσε στο Reuters ο Τζόελ Γκρίνμπεργκερ, πυρηνικός γιατρός στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και επικεφαλής των ερευνητών.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε θεραπείες για τον γενικό πληθυσμό οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και μη τοξικές. Μικρά μόρια που είναι εύκολο να αποθηκευτούν, να μεταφερθούν και να χορηγηθούν είναι η καλύτερη λύση για αυτό, και μέχρι στιγμής η ακετυλιωμένη ρεσβερατρόλη καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις».

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη προστατεύει από τη γήρανση και το διαβήτη, εξουδετερώνει τις συνέπειες της παχυσαρκίας και ενεργοποιεί το γονίδιο SIR2 που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Στη νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Θεραπευτικής Ραδιολογίας και Ογκολογίας, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια ρεσβερατρόλη που είχε τροποποιηθεί χημικά με ομάδες ακετυλίου.