Το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία σε ηλικιωμένους

Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών θα μπορούσε να βελτιώσει την ισορροπία και την κινητικότητα σε ηλικιωμένους… σύμφωνα με τα δεδομένα νέας έρευνας.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Συνέδριο και στην Έκθεση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φυσικών προϊόντων για την προστασία των ηλικιωμένων από τις πτώσεις.

Οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια μια διατροφή που περιέχει ρεσβερατρόλη για οκτώ εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο μετρήθηκε η ικανότητά τους να περπατούν πάνω σε μια ατσάλινη δοκό ισορροπίας.

Στην αρχή, τα ηλικιωμένα ποντίκια είχαν δυσκολία, αλλά μετά από τέσσερις εβδομάδες έκαναν λιγότερα λάθη και είχαν παρόμοια ισορροπία με τα νεότερα ποντίκια.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Jane Cavanaugh από το Πανεπιστήμιο Duquesne στο Πίτσμπουργκ, είπε ότι η ρεσβερατρόλη φαίνεται να αναιρεί την καταστροφή των ελεύθερων ριζών και βοηθά στην επιβίωση των κυττάρων.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια φυσική ένωση όπως η ρεσβερατρόλη, θα μπορούσε να μειώσει κάποιες από τις κινητήριες ελλείψεις που εμφανίζονται στους ηλικιωμένους», είπε.

«Και ότι ως εκ τούτου θα αυξήσει την ποιότητα ζωής ενός ηλικιωμένου προσώπου και θα μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γλιστρημάτων και πτώσεων», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ένα άτομο που θα ζύγιζε 70 κιλά θα χρειαστεί περίπου 700 μικρά ποτήρια κρασί την ημέρα για να απορροφήσει αρκετή ρεσβερατρόλη και να πάρει οποιαδήποτε ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο Cavanaugh ερευνά πώς να αναπτύξει παρόμοια ανθρωπογενή φάρμακα που να μιμούνται τις επιδράσεις της ρεσβερατρόλης, ενώ να απορροφούνται πιο εύκολα από το σώμα.

Επίσης, προσπαθεί να καθορίσει πόση ρεσβερατρόλη πράγματι εισέρχεται στον εγκέφαλο.

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των κακώσεων που σχετίζονται με το θάνατο μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών. Δεν υπάρχουν θεραπείες για να βοηθήσουν την ισορροπία σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.