Ουσία στο κόκκινο κρασί βελτιώνει τη μνήμη

Μία ουσία του κόκκινου κρασιού που πιστεύεται ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, μπορεί να ωφελεί σημαντικά και τη μνήμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπέρβαροι ενήλικες που έπαιρναν επί έξι μήνες διατροφικά συμπληρώματα της ουσίας ρεσβερατρόλη, είχαν καλύτερη βραχυχρόνια μνήμη απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που πήραν μία ανενεργό ουσία.


Επιπλέον, όσοι πήραν ρεσβερατρόλη είχαν περισσότερες συνδέσεις (επιστημονικά λέγονται συνάψεις) ανάμεσα στα κύτταρα των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.


Η ρεσβερατρόλη είναι μία φυσική χημική ουσία που υπάρχει στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και τους προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Η ουσία αυτή θεωρείται υπεύθυνη για τα οφέλη που παρέχει το κόκκινο κρασί στην υγεία όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, όπως η πρόληψη της καρδιοπάθειας και η μακροζωία.


Η νέα, μικρή μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», είναι η πρώτη που καταδεικνύει μία συσχέτιση ανάμεσα στη ρεσβερατρόλη και την νοητική λειτουργία υπέρβαρων ατόμων, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βερόνικα Βίτε, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, στο Βερολίνο.


Στη μελέτη συμμετείχαν 46 εθελοντές, οι οποίοι δεν έπασχαν από άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, πλην της παχυσαρκίας. Οι μισοί εξ αυτών έπαιρναν καθημερινά και επί έξι μήνες 200 mg ρεσβερατρόλης και οι υπόλοιποι μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).


Ούτε οι ερευνητές ούτε οι εθελοντές γνώριζαν ποιος έπαιρνε ρεσβερατρόλη και ποιος όχι.


Πριν από την έναρξη της λήψης και μετά το τέλος του εξαμήνου, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου, ενώ έδωσαν και δείγμα αίματος.


Όσοι είχαν πάρει ρεσβερατρόλη απέδωσαν καλύτερα στο τεστ μνήμης, ενώ η fMRI έδειξε πως είχαν αυξημένη λειτουργία στο ιππόκαμπο – ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Επιπλέον, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν πως είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.


Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης (δηλαδή του σακχάρου) μπορεί να σχετίζεται με τις νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο και τη μνήμη, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.


από ”ΤΑ ΝΕΑ”