Το τσάι και το κόκκινο κρασί προστατεύουν από τη γρίπη

Το τσάι και το κρασί ενδεχομένως μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της γρίπης, καθώς ουσίες που περιέχονται σε αυτά μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσαν ερευνητές.

Ερευνητές του Washington University ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένο μικρόβιο στο έντερο μπορεί να εμποδίσει σοβαρές λοιμώξεις γρίπης σε ποντικούς, διασπώντας τα φλαβονοειδή.

Η στρατηγική είναι αποτελεσματική στο να αποτρέπει σοβαρή βλάβη από τη γρίπη όταν η αλληλεπίδραση συμβαίνει πριν τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δήλωσαν ερευνητές.

Τα μικρόβια που ζουν στο έντερο έχουν επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Ashley Steed, του St Louis Children’s Hospital στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι για χρόνια τα φλαβονοειδή θεωρείται ότι έχουν προστατευτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στον έλεγχο του ανοσοποιητικού για τη μάχη κατά των λοιμώξεων.

Τα φλαβονοειδή περιέχονται συχνά στη διατροφή μας, επομένως μια σημαντική εφαρμογή από την έρευνα είναι ότι πιθανόν δρουν με τα μικρόβια του εντέρου για την προστασία του ανθρώπου από τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις από ιούς.

Τα φλαβονοειδή περιέχονται στο μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί και τα βατόμουρα.

Δεν φτάνει μόνο η διατροφή που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι χρειάζονται τα σωστά μικρόβια στο έντερο για να χρησιμοποιηθούν αυτές οι ουσίες για τον έλεγχο της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Thaddeus Stappenbeck, του University of Washington, δήλωσε ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τουλάχιστον ένα τύπο βακτηρίων που χρησιμοποιεί αυτές τις διατροφικές ουσίες για την ενίσχυση της ιντερφερόνης, η οποία βοηθά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι αυτό εμπόδισε τη βλάβη στους πνεύμονες λόγω γρίπης, στους ποντικούς. Αυτό το είδος βλάβης συχνά προκαλεί σημαντικές επιπλοκές, όπως πνευμονία, στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Πηγή: Science μέσω του iatronet.gr