6.000 ετών κρασί ανακαλύφθηκε στη Σικελία.

Ερευνητές βρήκαν ένα από τα παλαιότερα κρασιά, σε σπηλιά της Σικελίας, κάτι που δείχνει ότι το δημοφιλές αυτό ποτό παραγόταν στην Ιταλία πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τα ίχνη κρασιού που βρέθηκαν σε ένα αρχαίο δοχείο εκτιμάται ότι είναι εκεί περίπου 6.000 χρόνια.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η παραγωγή κρασιού στην Ιταλία αναπτύχθηκε περίπου το 1.200 π.Χ, ωστόσο τα νέα ευρήματα ανατρέπουν τα δεδομένα. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου South Florida.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανακαλύψεις που περιορίζονταν μόνο στους αμπελώνες και έτσι έδειχναν μόνο ότι καλλιεργούσαν σταφύλια, η δουλειά μας είχε ως αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί υπόλειμμα οίνου», δήλωσε ο Davide Tanasi, ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε της έρευνας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Microchemical Journal, είναι σημαντικά γιατί δείχνει ότι η ύπαρξη του κρασιού στην ιταλική χερσόνησο χρονολογείται πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν πριν.

Το αρχαίο χάλκινο δοχείο εντοπίστηκε σε μια σπηλιά στο Monte Kronio, στην νοτιοδυτική ακτή της Σικελίας. Οι ερευνητές εντόπισαν τρυγικό οξύ και το άλας του, ενώσεις που δημιουργούνται στα σταφύλια.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος είχε ασχοληθεί με την οινοποιία και το κρασί ακόμη και 10.000 χρόνια πριν, ωστόσο στην Ιταλία δεν είχε βρεθεί αρχαιότερη ανάλογη δραστηριότητα. Μια από τις αρχαιότερες τέτοιες δραστηριότητες είχε εντοπιστεί στην Αρμενία (στα 6.000 χρόνια), ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι χρησιμοποιούσαν ρόδια, ένα φρούτο που βρίσκεται σε αφθονία στην Αρμενία.

Στην περίπτωση της Σικελίας δεν αμφισβητείται ότι το κρασί φτιαχνόταν από σταφύλι, αφού τα ρόδια δεν υπήρχαν στην περιοχή.

Αν και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο χάλκινο δοχείο δεν ήταν αρκετά για να εξακριβωθεί ο τύπος του κρασιού, κι αν ήταν λευκό ή κόκκινο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής.

Η ανακάλυψη «μας γεμίζει με χαρά», δήλωσε ο Alessio Planeta, ειδικός στην παραγωγή κρασιού και ιστορικός της περιοχής, που παραμένει μια από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής κρασιού στην Ιταλία. «Πριν θεωρούσαμε ότι η κουλτούρα του κρασιού έφτασε στη Σικελία με τον αποικισμό από τους αρχαίους Έλληνες».