7 φορές μεγαλύτερα τα ποτήρια κρασιού σήμερα

Το 1700, το μέσο μέγεθος των ποτηριών κρασιού αρκούσε ίσα-ίσα για μια γεύση, ενώ σήμερα φτάνει σχεδόν το μισό λίτρο. Όπως αναφέρει η Guardian, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge που μελέτησαν 411 ποτήρια κρασιού από τη Μ. Βρετανία, ανακάλυψαν ότι τα σύγχρονα ποτήρια είναι επτά φορές μεγαλύτερα απ′ ότι ήταν τον 18ο αιώνα. Η συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Ζοράνα Ζούπαν, είπε ότι ξεκίνησαν με τη χρονιά του 1700, καθώς «τότε διαδόθηκε το μικρό ποτήρι για την κατανάλωση κρασιού».

Όπως ανακάλυψαν, τα ποτήρια ήταν πολύ μικρά με χωρητικότητα 66 mL (όσο ένα ποτήρι αποστάγματος ή ένα μικρό μελάνι εκτυπωτή), ενώ από το 2016, το μέγεθος είναι στα 449 mL. Η αύξηση είναι εφτά φορές μεγαλύτερη σήμερα, με αξιοσημείωτη την περίοδο της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς έχει σημειωθεί μια γενικότερη αύξηση της κατανάλωσης κρασιού.

Όπως είπε ο Μάιλς Μπήλ του The Wine and Spirits Trade Association, «Το μέγεθος ενός ποτηριού κρασιού αντανακλά τις εποχικές τάσεις. Το κόκκινο κρασί, για παράδειγμα, πλέον σερβίρεται σε μεγαλύτερο ποτήρι ώστε να αναπνεύσει, κάτι που δεν ήταν προτεραιότητα πριν από 300 χρόνια».