Αγιωργίτικο – Ερυθρή γηγενής ποικιλία

Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, που συχνά αναφέρεται ως «πολυδύναμη», επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ευρύ φάσμα τύπων κρασιών, από δροσιστικά ροζέ, έως συμπυκνωμένα γλυκά. Ωστόσο, τα πιο γνωστά κρασιά από Αγιωργίτικο είναι δύο: τα νεαρά, ξηρά, κόκκινα, δεξαμενής και τα κόκκινα που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, τουλάχιστον για ένα έτος.

Τα νεαρά κρασιά από Αγιωργίτικο έχουν μετρίως βαθύ κόκκινο χρώμα, έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και μαλακές τανίνες. Τα κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι έχουν βαθύ χρώμα, ενώ αποκαλύπτουν συμπυκνωμένα και πολυσύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων. Είναι πλούσια,  με  ώριμες τανίνες υψηλής    ποιότητας.                      

Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία του οίνου ΠΟΠ Νεμέα, από τη μεγαλύτερη ζώνη ονομασίας προέλευσης κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα και παράλληλα, μια ποικιλία κορυφαίας ποιότητας. Καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο, αλλά συναντάται σποραδικά σε πολλά διαμερίσματα της χώρας μας. Οι περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις (περίπου 21.000 στρέμματα) βρίσκονται στη ζώνη παραγωγής οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) «Νεμέα», η οποία εκτείνεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250-800 μέτρα και περιλαμβάνει εκτάσεις των νομών Αργολίδας και Κορινθίας.

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά:

Κορυφή νεαρού βλαστού μετρίως ανοιχτή, κιτρινοπράσινη με χνούδι. Νεαρά φυλλάρια κιτρινοπράσινα. Φύλλο αναπτυγμένο: μεγάλο κυκλικό προς σφηνοειδές πεντάκολπο. Έλασμα κυματώδες, παχύ. Άνω επιφάνεια ελάσματος βαθυπράσινη λεία. Κάτω επιφάνεια ελάσματος φαιοπράσινη με χνούδι. Μισχικός κόλπος σε σχήμα V με επικαλυπτόμενα χείλη. (Σταυρακάκης 2004)

Σταφύλι μέτριο έως μεγάλο, κωνικό ή κυλινδροκωνικό, συνήθως διπλό, πυκνό ως πολύ πυκνό. Ράγα μέτριου μεγέθους σφαιρική ή και ωοειδής. Φλοιός παχύς μέτρια ανθεκτικός κυανομέλανος πλούσιος σε ανθοκυάνες με άφθονη ζωηρότητα. Σάρκα υδαρής, γλυκιά, μαλακή

Ιδιότητες και καλλιεργητική συμπεριφορά:

Ποικιλία ζωηρή, όψιμης ωρίμανσης, πολύ παραγωγική. Ο οφθαλμός της βάσης της κληματίδας είναι γόνιμος. Ο καρποφόρος βλαστός φέρει δύο σταφύλια, τα οποία βρίσκονται συνήθως στον τέταρτο και πέμπτο κόμβο, συχνά όμως εμφανίζονται τρία και τέσσερα σταφύλια. Πλήρης ωρίμανση από το 2ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.

Στους παλιούς αμπελώνες μορφώνεται σε χαμηλό κύπελλο, με τρεις έως πέντε βραχίονες και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Κάτω από τις συνθήκες αυτές η παραγωγή ανά στρέμμα ανέρχεται στα 1200-1400 κιλά. Στους νέους αμπελώνες τα πρέμνα μορφώνονται σε γραμμικά σχήματα (συνήθως αμφίπλευρα Royat), το κλάδεμα της καρποφορίας είναι βραχύ, οι δε αποδόσεις ανέρχονται στους 2,5 τόνους ανά στρέμμα. (Σταυρακάκης 2004)

Η ποικιλία Αγιωργίτικο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευδοκιμεί σε διαφόρου φύσεως εδάφη αργιλώδη, αργιλλοπηλώδη, σχιστολιθικά. Καλής ποιότητας αμπελοοινικά προϊόντα δίνει σε λοφώδεις περιοχές με υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.

Η συμπεριφορά του στους επιτραπέζιους και στους επί τόπου εμβολιασμούς είναι ικανοποιητική ενώ δεν παρουσιάζει προβλήματα αρμονικής συμβίωσης με τα συνήθη αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα.

Οι οίνοι από Αγιωργίτικο είναι πλούσιοι σε ανθοκυάνες ενώ χαρακτηρίζονται από χαμηλές οξύτητες, υψηλά pΗ, σχετικά χαμηλές τιμές ολικών φαινολών και από πλούσιο βαθύ ερυθρό χρώμα με ιώδεις, κυανές και πορφυρές αποχρώσεις. Τέλος σημαντικό ποιοτικό χαρακτήρα συνιστά η δυνατότητα των οίνων της ποικιλίας για παλαίωση, κατά την οποία αποκτούν άρωμα και σώμα. Για τους οίνους Π.Ο.Π. (Νεμέα) απαιτείται ελάχιστος χρόνος παλαίωσης σε βαρέλι ένα έτος.