Πρώιμος θα είναι ο φετινός τρύγος των σταφυλιών στην Λαυρεωτική, λόγω καιρικών συνθηκών

Αν και ο Σεπτέμβρης αποτελεί κατά παράδοση τον μήνα έναρξης του τρυγητού στην περιοχή της Λαυρεωτικής, την φετινή χρονιά την θέση του θα την καταλάβει ο Αύγουστος.

Ο λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι οι οποίες προκάλεσαν πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών και μεταθέτουν τον χρόνο του τρύγου νωρίτερα κατά δυο με τρεις εβδομάδες. Έτσι, την φετινή χρονιά ο τρύγος θα ξεκινήσει, ανάλογα με την περιοχή, από τις 20 – 25 Αυγούστου για την ποικιλία Σαββατιανό, ενώ ήδη για κάποιες πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών ο τρύγος έχει ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου.

Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς σταφυλιών καθώς ειδικά για την φετινή χρονιά είναι απαραίτητη μια πιο συστηματική παρακολούθηση της ωρίμανσης των σταφυλιών με δειγματοληψίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος έναρξης του τρύγου που φέτος, πιθανόν να είναι πολύ πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά. Αν οι παραγωγοί αμελήσουν αυτήν την διαδικασία θα κινδυνεύσουν είτε να χάσουν μέρος της παραγωγής τους είτε να τρυγήσουν σε λάθος χρόνο με αποτέλεσμα την αρνητική επίπτωση στο κρασί που θα παραχθεί.

Η ποιότητα των οίνων εξαρτάται άμεσα από τη σύσταση των σταφυλιών, έτσι λοιπόν η χρονική στιγμή του τρύγου είναι πολύ σημαντική γιατί καθορίζει την ποιότητα του παραγόμενου οίνου. Ο καθορισμός της ημερομηνίας του τρύγου γίνεται με βάση τη φυσιολογική και τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών η οποία υπολογίζεται με ελέγχους που γίνονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα σταφυλιών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου αποτελούν ένα επιπλέον πρόβλημα για τους παραγωγούς κρασιού και ιδιαίτερα για τους ερασιτέχνες. Η παραγωγή ποιοτικών οίνων είναι άμεσα συνυφασμένη με την θερμοκρασία οινοποίησης και θα πρέπει να διατηρείται σε κάθε περίπτωση κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.

 Όταν ο τρύγος γινόταν τον Σεπτέμβριο, η οινοποίηση εκείνη την περίοδο πραγματοποιούταν σε κατάλληλες θερμοκρασίες, κάτω των 25 – 30 βαθμών Κελσίου. Τώρα όμως οι ερασιτέχνες παραγωγοί που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό ψύξης, καλούνται να οινοποιήσουν σε θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το αποτέλεσμα.

εκ του οινολογικού εργαστηρίου “ΜΥΛΩΝΑΣ”
Ιπποκράτους 3, Κερατέα
www.EnologyLab.gr

Αύγουστος 2012