Σε ιστορικό χαμηλό η ελληνική παραγωγή οίνου το 2015 – 2016

Την πρώτη εκτίμηση της ελληνικής οινοπαραγωγής για την περίοδο 2015/2016, απέστειλε το τμήμα οίνου του ΥΠΑΠΕΝ στην Commission ανταποκρινόμενο στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη και με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί η ΚΕΟΣΟΕ, ο όγκος της φετινής οινοπαραγωγής είναι ο μικρότερος από το 1990, ενώ και πριν το 1990 δεν έχει καταγραφεί τόσο χαμηλή παραγωγή.

Μπορεί η φετινή εκτίμηση να είναι κατά 5,36% μικρότερη από την περσινή, αλλά είναι κατά 12,28% μικρότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και κατά 30,511% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Η κάθετη πτώση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων (κυρίως βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία) οι οποίες επηρέασαν αρνητικά μεγάλες αμπελουργικές περιοχές όπως της Αχαΐας, Κορινθίας Ηρακλείου Κρήτης κ.α. , περιοχές που ήδη είχαν παρουσιάσει προβλήματα από τις αρχές του καλοκαιριού.

Όσον αφορά τις κατηγορίες οίνων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ποικιλιακοί) όλες σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου παρουσιάζουν αναλογική πτώση.