ΣΑΝΓΚΡΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ & ΦΡΟΥΤΑ

Η sangria (προφέρεται «σανγρία» και ελληνιστί «σανγκρία») είναι ένα δροσερό ισπανικό κοκτέιλ φρούτων με κρασί. Το όνομα της προέρχεται από την λέξη sangre που σημαίνει αίμα και ονομάστηκε έτσι λόγω του έντονου ερυθρού χρώματός της. Έχει τις ρίζες της στη μακρά ευρωπαϊκή ιστορία του ποτού punch.

Τη φήμη της η σανγκρία, ωστόσο, άρχισε να την αποκτά τον 20ό αιώνα και ειδικότερα έγινε γνωστή κάτα τη δεκαετία του ’60 σε μια διεθνή έκθεση στη Νέα Υόρκη όπου οι Ισπανοί προσέφεραν τη Σανγκρία. Από τότε έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Η καλύτερη σανγκρία γίνεται με το ισπανικό κόκκινο κρασί Rioja, όμως οποιοδήποτε άλλο κόκκινο κρασί μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει και η λευκή σανγκρία (sangria blanco) η οποία παρασκευάζεται με λευκό κρασί.

Σας παραθέτουμε την αυθεντική συνταγή της διάσημης Σανγκρία και πάνω στη βασική συνταγή μπορείτε να κάνετε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τα φρούτα που διαθέτετε.

Η σανγκρία σερβίρεται κρύα και θεωρείται ποτό του καλοκαιριού.

Υλικά

  • 1 λίτρο ημίγλυκο κόκκινο κρασί
  • μισό ποτήρι μπράντι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 μήλο
  • 2 ροδάκινα
  • 1 κλωναράκι βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 ξύλα κανέλας
  • 6 γαρύφαλα
  • 2/3 της κούπας (120 γραμμ.) ζάχαρη
  • 2 κούπες (500 γραμμ.) γκαζοζα λεμόνι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το κρασί, την κανέλα, τα γαρύφαλα, την βανίλια, το μπράντι, τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα και τα αφήνούμε για 10 λεπτά.
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα ροδάκινα και το μήλο. Το λεμόνι και το πορτοκάλι το κόβουμε σε ροδέλες.
  • Προσθέτουμε τα φρούτα και το χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι μέσα στο κρασί. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
  • Πριν το σερβίρουμε προσθέτουμε την γκαζόζα, ανακατευουμε και σερβίρουμε!