Το γιγαρτέλαιο ή σταφυλέλαιο

Το γιγαρτέλαιο ή σταφυλέλαιο είναι το έλαιο από τα κουκούτσια των σταφυλιών και παράγεται με έκθλιψη εν ψυχρώ των κουκουτσιών, από τους σπόρους σταφυλιών που απορρίπτονται κατά τη διαδικασία της οινοποίησης. Έχει τα ίδια αντιοξειδωτικά οφέλη με το πράσινο και το μαύρο τσάι, τα μούρα και το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά του γιγαρτέλαιου καλούνται ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (PCO), που είναι γνωστά για τις θετικές επιδράσεις τους στην υγεία, και είναι πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε.

Επικατεχίνη: Δομική μονάδα προανθοκυανιδίνης


Το γιγαρτέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεϊνες, καθώς και πολυφαινόλες που περιέχουν αντιφλεγμονώδη. Επιπλέον περιέχει λινελαϊκό οξύ και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών.



Μερικές από τις πολυάριθμες χρήσεις του είναι οι ακόλουθες:


Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών, λόγω των μαλακτικών και ενυδατικών ιδιοτήτων του, που κάνουν το δέρμα απαλό και σφριγηλό. Τονώνει το δέρμα εκτός του να το διατηρεί σφιχτό, βοηθώντας να επιβραδυνθεί η διαδικασία της γήρανσης. Επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την αποτροπή της δράση ορισμένων ενζύμων που καταστρέφουν το κολλαγόνο, την ελαστίνη και άλλα συστατικά του συνδετικού ιστού.

· Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της ακμής και πολλών άλλων προβλημάτων του δέρματος, καθώς επίσης και για την προστασία από ηλιακό έγκαυμα. Έτσι, το γιγαρτέλαιο είναι σημαντικό συστατικό των αντηλιακών.

· Βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην αρωματοθεραπεία σε μίγμα με αιθέρια έλαια. Το μασάζ με λάδι από κουκούτσια σταφυλιού είναι αρκετό για τη φροντίδα και τη γενική υγεία του δέρματος.

· Κάνει θαύματα στα μαλλιά και γι ‘αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε θεραπείες μαλλιών καθώς τα κάνει λαμπερά και υγιή. Επίσης προστατεύει τα μαλλιά από την πιτυρίδα, την τριχόπτωση, το σπάσιμο της τρίχας, την ψαλίδα και σχεδόν όλα τα άλλα κοινά προβλήματα τρίχας. Το μασάζ στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής με γιγαρτέλαιο, σε τακτική βάση, θα εξασφαλίσει ότι η τρίχα παραμένει ισχυρή και υγιής. Επίσης, είναι ελαφρύ και μη λιπαρό.

· Εκτός από τη χρήση του σε θεραπείες ομορφιάς, το γιγαρτέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η αρθρίτιδα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η τακτική χρήση αυτού του ελαίου αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αντοχής των αρθρώσεων. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του είναι χρήσιμες για τη μείωση των πόνων στις αρθρώσεις.

· Είναι πολύ καλό για τη μείωση του επιπέδου των χαμηλής πυκνότητας επιβλαβών λιποπρωτεϊνών (LDL), οι οποίες είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη, αυξάνει το επίπεδο των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως καλή χοληστερόλη, δεδομένου ότι δεν φράζουν τις αρτηρίες. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού είναι πολύ αποτελεσματικό για την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, κυρίως στο παχύ έντερο, το στομάχι και τους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αλλεργιών, άσθματος και κακής όρασης.

· Οι επιπλοκές που σχετίζονται με το διαβήτη μπορούν να μειωθούν με την τακτική χρήση του γιγαρτελαίου. Το λινελαϊκό οξύ που υπάρχει στο γιγαρτέλαιο πιστεύεται ότι είναι ο κύριος λόγος για την αντιδιαβητική δράση του.

· Τέλος, είναι εξαιρετικό για το κυκλοφορικό σύστημα, και μπορεί να ανακουφίσει τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Βοηθά επίσης και σε άλλες παθήσεις όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.