Πώς θα φτιάξετε χειμωνιάτικη σαγκρία στο σπίτι

Η «αιματοβαμμένη» σαγκρία οφείλει το όνομα στο sangre, που σημαίνει αίμα και παραπέμπει στο βαθύ χρώμα του κόκκινου κρασιού. Λέγεται ότι το πρώτο μίγμα δημιουργήθηκε όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες διέσχιζαν στις κατακτήσεις τους την ιβηρική.

Το νερό ήταν σπάνιο και ορισμένες φορές, επικίνδυνο οπότε οι στρατιώτες έριχναν πάντα μέσα λίγο κρασί και ενίοτε, μερικά φρούτα και βότανα για να σκοτώσουν τα μικρόβια.

Σήμερα, η σαγκρία είναι σήμα κατατεθέν της Ισπανίας με απόφαση μάλιστα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού μόνο η σαγκρία που παράγεται στη χώρα μπορεί να φέρει το όνομα.

Φτιάχνεται απαραίτητα με κόκκινο κρασί (σπάνια με λευκό oπότε λέγεται sangria blanca) ή cava, το αφρώδες της Ισπανίας και διάφορα φρούτα, κατά κύριο λόγο το χειμώνα, με σύκα, ρόδια, μανταρίνια, πράσινα μήλα, πορτοκάλια σαγκουίνια.

Σερβίρεται σε όλα τα μπαρ της Ισπανίας αν και πολλές φορές συγχέεται με το tinto de verano, κόκκινο κρασί με casera, ανθρακούχο νερό με άρωμα. Η σπιτική σαγκρία, όμως, είναι πολύ καλύτερη και σίγουρα, πολύ εύκολη!

Σπιτική σαγκρία

Για 4 άτομα

Υλικά

½ πορτοκάλι, σε λεπτές φέτες

½ λεμόνι, σε λεπτές φέτες

½ μήλο, σε κύβους

1 ρόδι, τους σπόρους

15ml μαύρο ρούμι

15ml λικέρ

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

½ μπουκάλι ισπανικό κόκκινο κρασί όπως La Rioja από την περιοχή Λα Ριόχα της Ισπανίας (μπορείτε και ένα ελληνικό Merlot)

125ml χυμό πορτοκαλιού

125 ml λεμονάδα με ανθρακικό

Διαδικασία

1. Ανακατέψτε σε μια κανάτα το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μήλο και το ρόδι.

2. Προσθέστε το μαύρο ρούμι, το λικέρ, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύστε καλά.

3. Προσθέστε το κόκκινο κρασί και το χυμό πορτοκαλιού.

4. Συμπληρώστε με τη λεμονάδα με ανθρακικό.

5. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε με μια φέτα πορτοκαλιού και ξύλα κανέλας.

ΕXTRA TIPS
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτική λεμονάδα χωρίς ανθρακικό που είναι καλύτερη.

Aν έχετε χρόνο ετοιμάστε τη σαγκρία με το κρασί, το ρούμι, το λικέρ, την καστανή ζάχαρη και τα φρούτα, βάλτε ένα 24ωρο στο ψυγείο να ποτίσουν και προσθέστε τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα το χυμό πορτοκαλιού και τη λεμονάδα

Πηγή: olivemagazine.gr