Με διατροφική επισήμανση η ετικέτα στα κρασιά και κωδικό QR για τα συστατικά στο διαδίκτυο από το 2024

Οι επαγγελματίες του τομέα οίνου πρέπει να προβλέψουν νέες ετικέτες και πλατφόρμες στο διαδίκτυο που θα πληρούν τις προϋποθέσεις στους νέους κανονισμούς που θα καθοριστούν στις Βρυξέλλες.

Κινητοποιώντας τον κλάδο εδώ και χρόνια οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν στην πράξη την διατροφική επισήμανση και ένα άυλο κατάλογο συστατικών στις ιστοσελίδες των οινοποιείων , από την εφαρμογή της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ 2023-2027). “Θα δείξουμε στην ετικέτα την θερμιδική αξία με ένα σύμβολο: E (ενέργεια), με έναν αριθμό που δείχνει το θερμιδικό επίπεδο. Θα υπάρχει στην ετικέτα και ένας κωδικός QR για πρόσβαση [μέσω smartphone] στον ιστότοπο του οινοποιού που θα δείχνει το ενεργειακό περιεχόμενο της φιάλης και τα συστατικά του οίνου (εξαιρουμένων των αλλεργιογόνων) » δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Languedoc Εric Andrieu (Σοσιαλιστικό Κόμμα), διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

«Εάν στην ετικέτα ή στη συσκευασία εμφανίζεται μόνο η μόνη ενεργειακή τιμή (η οποία μπορεί να εκφραστεί με το σύμβολο (Ε)), η διατροφική δήλωση πρέπει να παρέχεται ηλεκτρονικά, χωρίς να εμφανίζονται στην ετικέτα άλλες πληροφορίες που προορίζονται για τους καταναλωτές. Ο κατάλογος των συστατικών μπορεί επίσης να παρέχεται ηλεκτρονικά, υπό τους ίδιους όρους αφού στόχος είναι να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ενημέρωσης στους καταναλωτές, σύμφωνα με μεθόδους προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του οίνου ,με ενέργειες οι οποίες πρέπει να είναι απλές για τους χρήστες».

Η Copa-Cogeca χαιρετίζει “τον στόχο της αυξημένης διαφάνειας έναντι των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες επισήμανσης θα ήταν οι πλέον κατάλληλες για την παροχή ολοκληρωμένων και ακριβών πληροφοριών αποφεύγοντας έτσι τη διακοπή των εμπορικών ροών». Η επεξήγηση του ενεργειακού περιεχομένου στο διαδίκτυο (ανάλογα με το επίπεδο αλκοόλ) και οι λίστες συστατικών (πιθανώς μεταβλητές ανάλογα με τη συγκομιδή) επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην ενημέρωση των δεδομένων.

Απομένει να δούμε τι θεωρείται συστατικό κατά τη διάρκεια της οινοποίησης και πώς θα εφαρμοστούν, για να εμφανίζονται σε εξειδικευμένο ιστότοπο: «θα είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την εφαρμογή, κάτι που δεν θα είναι δυνατό με την ψήφιση της ΚΓΠ επί της αρχής . Ξεκινάμε με μια εφαρμογή για τη συγκομιδή του 2024», αναφέρει ο Éric Andrieu. “Θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προσδιορίσει αυτές τις διατάξεις στα εκτελεστικά κείμενα της ΚΟΑ”. «Σήμερα, είναι μια πολιτική συμφωνία. Οι λεπτομερείς εκτελεστικές διατάξεις αυτής της συμφωνίας θα αποφασιστούν αργότερα από την Επιτροπή», επιβεβαιώνει ο Janusz Wojciechowski, Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας.

Διαβάστε σχετικά: Θερμιδική – Ενεργειακή αξία οίνου

Θερμιδική – Ενεργειακή αξία οίνου