Νέα – άρθρα – οινολογικά θέματα
- Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός διατροφικής επισήμανσης της Ε.Ε. για τους οίνους. Πληροφορίες για την ηλεκτρονική διατροφική ετικέτα οίνου μέσω QRCODE.Σχετικά με την ηλεκτρονική διατροφική ετικέτα οίνου μέσω QRCODE, οι νέοι κανόνες επισήμανσης κρασιών της ΕΕ ορίζουν ότι τα κρασιά και τα αρωματισμένα κρασιά που παράγονται μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023 (ουσιαστικά τα κρασιά εσοδείας 2024) πρέπει να παρέχουν στον καταναλωτή διατροφικές πληροφορίες και συγκεκριμένα στις υποχρεωτικές ενδείξεις βάσει του άρθρου 119 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα… Read more: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός διατροφικής επισήμανσης της Ε.Ε. για τους οίνους. Πληροφορίες για την ηλεκτρονική διατροφική ετικέτα οίνου μέσω QRCODE.
- Κατανόηση των ψηφιακών ετικετών οίνου της ΕΕ. Ένας απλός οδηγός για τα οινοποιείαΚατανοήστε τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για την ψηφιακή επισήμανση κρασιού με τον απλό οδηγό μας και δείτε πώς η πλατφόρμα wine-elabels.eu διασφαλίζει τη συμμόρφωση με ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και αποτελεσματική διαχείριση των πληροφοριών του οίνου. Με μια πρώτη προσέγγιση, η πολυπλοκότητα των κανονισμών της ΕΕ για τις ετικέτες οίνου μπορεί να αποτελέσει πρόκληση… Read more: Κατανόηση των ψηφιακών ετικετών οίνου της ΕΕ. Ένας απλός οδηγός για τα οινοποιεία
- Glossary of Wine Terminology – Wine Glossary of TermsThis page is wine glossary of terms, wine dictionary with definitions for all the “Important Wine Terms” and “Wine Phrases”. Wine terms | Glossary A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y
- Ηλεκτρονικές ετικέτες οίνων – QR Code Labeling for WinesΠλατφόρμα Ψηφιακών Ετικετών για Κρασιά – QR Code Labeling for Wines Πως λειτουργεί η πλατφόρμα Σε 4 απλά βήματα Συχνές Ερωτήσεις (Frequently asked questions) Επικοινωνήστε μαζί μας Στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες
- Νομοθεσία/Οδηγός για την ηλεκτρονική ετικέτα (ψηφιακή ετικέτα οίνου με χρήση κωδικών qr-code)Απαιτήσεις για την ετικέτα του κρασιού της Ε.Ε. από τις 8 Δεκεμβρίου 2023: Οδηγός για τα οινοποιεία. Τι προβλέπει η νομοθεσία για την ηλεκτρονική ετικέτα: Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117, προκειμένου να παρέχεται υψηλότερο επίπεδο ενημέρωσης στους καταναλωτές, οι υποχρεωτικές ενδείξεις βάσει του άρθρου 119 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα πρέπει να… Read more: Νομοθεσία/Οδηγός για την ηλεκτρονική ετικέτα (ψηφιακή ετικέτα οίνου με χρήση κωδικών qr-code)
- Nομοθεσία οίνου: Υποχρεωτικές ενδείξεις των Αµπελοοινικών Προϊόντων µε βάση την Νοµοθεσία της Ε.Ε και την Εθνική νοµοθεσίαΠαρουσίαση Υποχρεωτικών Ενδείξεων Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που αναφέρονται στα σηµεία (1)-(11) πρέπει: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΝ∆ΕΙΞΕΙΣ Σχετική Νοµοθεσία 1) Ονοµασία κατηγορίας αµπελοοινικού προϊόντοςΠ.χ ΟΙΝΟΣ, ΟΙΝΟΣ ΛΙΚΕΡ, ΑΦΡΩ∆ΗΣ ΟΙΝΟΣ, ΟΙΝΟΣ ΑΠΟ ΛΙΑΣΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ, Καν (ΕΕ) 1308/2013, αρθ 119 παρ.1αΟνοµασία της κατηγορίας του αµπελοοινικού προϊόντοςσύµφωνα µε το Παράρτηµα VII, Μέρος ΙΙ, Καν. 1308/2013(Καν. (ΕΚ)1169/2011 αρθ.9 παρ1α) 2) Καθαρή ποσότητα… Read more: Nομοθεσία οίνου: Υποχρεωτικές ενδείξεις των Αµπελοοινικών Προϊόντων µε βάση την Νοµοθεσία της Ε.Ε και την Εθνική νοµοθεσία
- Οι κατηγορίες των Ελληνικών οίνων, Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (Νομοθεσία Οίνων)Η ελληνική και ευρωπαική νομοθεσία για τους οίνους,, πρακτικές, όροι και σήμανση. Με το βασικό κανονισμό 479 του 2008 και τον κανονισμό εφαρμογής 607 του 2009 – μεταξύ άλλων – η Ε.Ε. αποφάσισε να εντάξει και τους οίνους στο πλαίσιο που ισχύει για όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα, καθιερώνοντας τις ακόλουθες κατηγορίες οίνων: Οίνοι ΠΟΠ:… Read more: Οι κατηγορίες των Ελληνικών οίνων, Προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (Νομοθεσία Οίνων)
- e-labels: Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για την επισήμανση των οίνων μετά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και Επιτροπής του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33Στις 24 Νοεμβρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ανακοίνωση C/2023/1190, σχετικά με την ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων για την επισήμανση των οίνων που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117 όσον αφορά την επισήμανση με κατάλογο των συστατικών και διατροφική δήλωση στα αμπελοοινικά προϊόντα. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιέχει 40 ερωταπαντήσεις με σημαντικές πληροφορίες με… Read more: e-labels: Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για την επισήμανση των οίνων μετά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και Επιτροπής του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33
- 7 συμβουλές για συγκριτικές οινογευσιγνωσίες που θα βελτιώσουν τις δεξιότητές μαςΟι συγκριτικές γευσιγνωσίες κρασιού μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες γευσιγνωσίας ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε για το διαφορετικό στυλ και χαρακτήρα των κρασιών που υπάρχουν στα ποτήρια μας. Μπορούμε π.χ. να συγκρίνουμε κρασιά της ίδιας ποικιλίας που είναι είτε διαφορετικής χρονολογίας είτε έχουν οινοποιηθεί σε διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικούς οινοποιούς. Ακολουθούν επτά συμβουλές για την επόμενη… Read more: 7 συμβουλές για συγκριτικές οινογευσιγνωσίες που θα βελτιώσουν τις δεξιότητές μας
- Η ποικιλία σταφυλιού Σαββατιανό και τα χαρακτηριστικά τηςΤο σαββατιανό είναι μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού που παράγεται κυρίως στην περιοχή της Αττικής και της Βοιωτίας. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κυριότερα σύμβολα της ελληνικής αμπελουργίας. Είναι επίσης γνωστή σαν άσπρη κοντούρα, άσπρη δουμπραίνα, σακέϊκο, σταματιανό, σαββαθιανό, περαχωρίτικο ή Περαχωρίτης. Το σαββατιανό… Read more: Η ποικιλία σταφυλιού Σαββατιανό και τα χαρακτηριστικά της
- Συνδυασμός Φαγητού & Κρασιού. Εξηγώντας τους βασικούς κανόνες. Ποιοι οι Ιδανικοί συνδυασμοίΟ συνδυασμός φαγητού και κρασιού αποτελεί ένα σύνθετο θέμα που εμπεριέχει και το θέμα του προσωπικού γούστου. Υπάρχουν πολλαπλές προσεγγίσεις αλλά είναι ταυτόχρονα μία τέχνη και μία επιστήμη, που απαιτεί γνώση, εμπειρία και καλαισθησία. Οι σωστοί συνδυασμοί μπορούν να ενισχύσουν τη γευστική απόλαυση του φαγητού και του κρασιού, καθώς και να βελτιώσουν την εμπειρία γευσιγνωσίας… Read more: Συνδυασμός Φαγητού & Κρασιού. Εξηγώντας τους βασικούς κανόνες. Ποιοι οι Ιδανικοί συνδυασμοί
- Η λίπανση της αμπέλου. Τι πρέπει να προσέξει ο αμπελουργόςΗ λίπανση αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας της αμπέλου και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών και κρασιών. Η λίπανση προσφέρει στα φυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Επιπλέον, η κατάλληλη λίπανση βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών και των κρασιών. Η… Read more: Η λίπανση της αμπέλου. Τι πρέπει να προσέξει ο αμπελουργός
- Μεγάλη γενετική έρευνα υποδεικνύει τις περιοχές και τη χρονολογία των πρώτων καλλιεργειών αμπελιώνΝέο φως στην καταγωγή των αμπελιών και κατ’ επέκταση του κρασιού ρίχνει μια νέα διεθνής γενετική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξημέρωση και καλλιέργεια του αμπελιού άρχισε πριν 11.000 έως 11.500 χρόνια, περίπου 4.000 χρόνια αργότερα σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, σε δύο διαφορετικά μέρη,… Read more: Μεγάλη γενετική έρευνα υποδεικνύει τις περιοχές και τη χρονολογία των πρώτων καλλιεργειών αμπελιών
- Ρύθµιση για την άρση των περιορισµών στις φυτεύσεις οινοποιήσιµων ποικιλιώνH ρύθµιση για την άρση των περιορισµών στις φυτεύσεις οινοποιήσιµων ποικιλιών θα περιληφθεί σε υπουργική απόφαση (ΥΑ) της οποίας το περιεχόµενο επεξεργάζονται ήδη, αυτόν τον καιρό, οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα το αρµόδιο Τµήµα Αµπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, µετά από σχετική εισήγηση του προϊσταµένου του τµήµατος, ∆ιονύση Γραµµατικού. Οι… Read more: Ρύθµιση για την άρση των περιορισµών στις φυτεύσεις οινοποιήσιµων ποικιλιών
- Φτιάχνοντας σπιτικό κρασί, χρήσιμες πληροφορίες για ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς. Η διαδικασία και τα στάδια οινοποίησηςΤα βασικά βήματα για την παραγωγή σπιτικού κρασιού είναι τα ακόλουθα: Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε μούστο από κάποιο οινοποιείο ή πατητήρι της αρεσκείας σας. Σημαντικό να αγοράσετε μούστο από την ποικιλία που επιθυμείτε οπότε εδώ τίθεται ένα θέμα εμπιστοσύνης προς εκείνον που θα αγοράσετε. Επίσης ένας μούστος απολασπωμένος θεωρείται καλύτερος προς ζύμωση. Τα σύγχρονα οινοποιεία… Read more: Φτιάχνοντας σπιτικό κρασί, χρήσιμες πληροφορίες για ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς. Η διαδικασία και τα στάδια οινοποίησης
- TRACEWINDU: Πώς η ανιχνευσιμότητα των φιαλών οίνου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της οινοβιομηχανίαςΚάθε χρόνο η οινοποιία χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από πλαστά κρασιά και παράνομες συναλλαγές. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο TRACEWINDU στοχεύει να εξασφαλίσει και να βελτιώσει την ιχνηλασιμότητα του κρασιού σε ολόκληρη την αλυσίδα αγοράς του οίνου, με έξυπνη επισήμανση και καταγραφή δεδομένων μέσω τεχνολογίας blockchain. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές με… Read more: TRACEWINDU: Πώς η ανιχνευσιμότητα των φιαλών οίνου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της οινοβιομηχανίας
- Τα κυριότερα οργανικά οξέα στο κρασί (τρυγικό, μηλικό, κιτρικό, οξικό, ηλεκτρικό, γαλακτικό)Τα οργανικά οξέα έχουν σημαντική συνεισφορά στη σύνθεση, την σταθερότητα και τις οργανοληπτικές ιδιότητες των οίνων και οι ιδιότητές τους ως συντηρητικά, ενισχύουν τη μικροβιολογική και φυσικοχημική σταθερότητα των κρασιών. Τρυγικό οξύ Το τρυγικό οξύ αποτελεί το κυρίαρχο οξύ στα άγουρα σταφύλια και στο μούστο. Η περιεκτικότητα του τρυγικού οξέος στο πράσινο σταφύλι ανέρχεται περίπου… Read more: Τα κυριότερα οργανικά οξέα στο κρασί (τρυγικό, μηλικό, κιτρικό, οξικό, ηλεκτρικό, γαλακτικό)
- Η γλυκερόλη στο κρασίΚατά τη αλκοολική ζύμωση από τον σακχαρομύκητα, εκτός από την αιθανόλη, παράγεται και η γλυκερόλη, η οποία είναι πιθανώς η χημική ένωση με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κρασί Είναι το πιο σημαντικό παραπροϊόν της αλκοολικής ζύμωσης. Η ελάχιστη συγκέντρωση γλυκερόλης στο κρασί είναι 5 g/L, αλλά δύναται να φτάσει τιμές που κυμαίνονται στα 15-20 g/L,… Read more: Η γλυκερόλη στο κρασί
- Τι είναι το μεταμπισουλφίτ, πως χρησιμοποιείται σωστά στην οινοποίηση, ποιες οι ιδιότητές τουΗ αποτελεσματικότερη ουσία που προστατεύει το αμπέλι και το σταφύλι είναι το θειάφι στο χωράφι και ο θειώδης ανυδρίτης στο οινοποιείο και φυσικά στο κρασί. Πρόκειται για το διοξείδιο του θείου SO2 (το γνωστό «μεταμπισουλφίτ»), που είτε σε στερεά είτε σε υγρή είτε σε αέρια μορφή παίζει καθοριστικό ρόλο συντηρητικού, αντιβιοτικού και αντιοξειδωτικού μέσα στο… Read more: Τι είναι το μεταμπισουλφίτ, πως χρησιμοποιείται σωστά στην οινοποίηση, ποιες οι ιδιότητές του
- ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΣΤΑΦΥΛΙΓια την καρδιά, τον εγκέφαλο και συνολικά τον οργανισμό, το σταφύλι θεωρείται ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνα δείχνει ότι ίσως να μπορεί να καταπολεμήσει ακόμα και τις επιπτώσεις μιας «junk food» διατροφής. Απολαύστε το, αλλά χωρίς να το παρακάνετε στην ποσότητα. Όταν ακούω τη φράση «υγιεινά σνακ» το σταφύλι είναι ένα… Read more: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΣΤΑΦΥΛΙ
- Αλκοόλ και διαβήτης: Οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτηΑν και το αλκοόλ έχει επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με μερικές προφυλάξεις και προσεκτική διαχείριση, τα άτομα με διαβήτη μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα ποτό. Συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για τα άτομα με διαβήτη να εγκαταλείψουν το αλκοόλ απλώς και μόνο λόγω του διαβήτη τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα Διαβήτη. Υπάρχουν επίσης υποκατάστατα οινοπνεύματος… Read more: Αλκοόλ και διαβήτης: Οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτη
- Ποιο αυξάνει περισσότερο το σπλαχνικό λίπος, η μπύρα ή το κρασί;Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβούς λίπους που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αλλά το κρασί φαίνεται να προστατεύει από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μια νέα μελέτη σε σχεδόν 2.000 Βρετανούς ηλικίας 40 έως 79 ετών, που δημοσιεύει η Daily Mail, εξέτασε τις εναποθέσεις σπλαχνικού λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα,… Read more: Ποιο αυξάνει περισσότερο το σπλαχνικό λίπος, η μπύρα ή το κρασί;
- Γιατί πρέπει να πίνετε κρασί μαζί με το φαγητόΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο-αναλυτή Βιστατιστικής δρα Χάο Μα του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 312.400 ενήλικες με μέση ηλικία τα 56 έτη, που δεν είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Στη… Read more: Γιατί πρέπει να πίνετε κρασί μαζί με το φαγητό
- Σχηματισμός θειώδη ανυδρίτη από τις ζύμεςΟρισμένα είδη ζυμών κατά τη διάρκεια της ζύμωσης με τη δράση τους προκαλούν την παραγωγή θειώδη ανυδρίτη σε συγκεντρώσεις 10 έως 80 mgr ανά λίτρο ο οποίος βρίσκεται ενωμένος στο γλεύκος που ζυμώνει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που σχηματίζεται από τις ζύμες θειώδης ανυδρίτης μέχρι 200 mgr ανά λίτρο. Οι ζύμες χωρίζονται σε παραγωγικές που… Read more: Σχηματισμός θειώδη ανυδρίτη από τις ζύμες
- Ενέργειες για να αποφύγουμε την διεξαγωγή της μηλογαλακτικής ζύμωσηςΌταν δεν επιθυμούμε να γίνει η μηλογαλακτική ζύμωση παίρνουμε τα παρακάτω μέτρα: 1. Προσθήκη καθορισμένης ποσότητας θειώδη ανυδρίτη στο γλεύκος 20 γραμμάρια ανά 100 λίτρα. 2. Γρήγορη απομάκρυνση της οινολάσπες από το νέο κρασί και θείος ή μετά την αλκοολική ζύμωση. 3. Διαχωρισμός της οινολάσπες από το γλεύκος σε περίπτωση προσβολών στα σταφύλια. 4 Αποθήκευση… Read more: Ενέργειες για να αποφύγουμε την διεξαγωγή της μηλογαλακτικής ζύμωσης
- Επίδραση του θειώδους στους μικροοργανισμούςΤο διοξείδιο του θείου που προστίθεται στους οίνους απαντάται σε αυτούς σε ελεύθερη και δεσμευμένη μορφή. Το διοξείδιο του θείου χρησιμεύει ως αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό, αντιοξειδασικό και αντιαλδεϋδικο και η αποτελεσματικότητά του σχετίζεται άμεσα με τη σύσταση του οίνου και το pH. Η δραστική του μορφή, αυτή που ουσιαστικά προστατεύει τους οίνους, είναι το μοριακό διοξείδιο… Read more: Επίδραση του θειώδους στους μικροοργανισμούς
- Οι μικροοργανισμοί στη φάση της οινοποίησης.Η αλληλουχία εμφάνισης των ζυμομυκήτων στην οινοποίηση επηρεάζεται κυρίως από τους εξής παράγοντες. 1.Τη σταδιακή αύξηση της αλκοόλης κατά την αλκοολική ζήμωση, 2.Την παρουσία μικρού μοριακού μεγέθους λιπαρών οξέων τα οποία παράγονται από διάφορα στελέχη μυκήτων κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και, 3.Τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών στο γλεύκος Οι περισσότεροι μη- σακχαρομύκητες είναι πιο… Read more: Οι μικροοργανισμοί στη φάση της οινοποίησης.
- Επιλογή ελεγχόμενης ή αυθόρμητης οινοποίησηςΌταν κατά την οινοποίηση χρησιμοποιείται εμβόλιο με ζυμομύκητες άλλης περιοχής ξένης προς το αμπέλι και τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται το γλεύκος, ομογενοποιείται κατά κάποιο τρόπο η γεύση και βιομηχανοποιείται σε μεγάλο βαθμό το άρωμα ώστε στο τέλος να μη διακρίνεται το ένα είδος οίνου από το άλλο. Βεβαίως η χρήση επιλεγμένων… Read more: Επιλογή ελεγχόμενης ή αυθόρμητης οινοποίησης
- Ο Άγιος Τρύφων, προστάτης των αμπελουργών – Η ευχή για τους αμπελώνες και τα χωράφιαΟ Άγιος Τρύφων, τη μνήμη του οποίου η Εκκλησία τιμά στις 1 Φεβρουαρίου, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους αμπελουργούς και γενικότερα στους αγρότες, αφού θεωρείται ο προστάτης άγιος των αμπελουργών και των γεωργών. Ο Άγιος Τρύφων υπήρξε δημοφιλής τόσο όσο ήταν ακόμη στη ζωή όσο και μετά το μαρτύριό του. Παρόλο που πουθενά στο Συναξάρι δεν… Read more: Ο Άγιος Τρύφων, προστάτης των αμπελουργών – Η ευχή για τους αμπελώνες και τα χωράφια
- Μέσω ανάλυσης DNA ανιχνεύθηκε η προέλευση των διάσημων ποικιλιών ευρωπαϊκών κρασιώνΟι διάσημες ποικιλίες ευρωπαϊκών κρασιών Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir κ.α. έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολή, καθώς προέρχονται από το «πάντρεμα» αμπελιών της Δυτικής Ασίας (όπου πρώτα εξημερώθηκαν και καλλιεργήθηκαν) με τοπικά άγρια ευρωπαϊκά αμπέλια. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας που έκανε γενετική ανάλυση πολλών διαφορετικών αμπελιών διεθνώς. Τα αμπέλια (κλήματα) καλλιεργούνται εδώ και… Read more: Μέσω ανάλυσης DNA ανιχνεύθηκε η προέλευση των διάσημων ποικιλιών ευρωπαϊκών κρασιών
- Συνταγή για glühwein, το ποτό των Χριστουγέννων -Ζεστό, αρωματικό κρασί σε 5 λεπτάΤο κόκκινο ζεστό κρασί ή αλλιώς glühwein είναι το απόλυτο ποτό των γιορτών. Μια υπέροχη συνταγή. Έχει μια μακρά παράδοση ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα, αποτελεί παραδοσιακό ποτό του ευρωπαϊκού βορρά, όπως της Γερμανίας. Είναι το κρασί των Χριστουγέννων, που καταναλώνεται ζεστό. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση, χάρη στα μπαχαρικά και τα φρούτα που… Read more: Συνταγή για glühwein, το ποτό των Χριστουγέννων -Ζεστό, αρωματικό κρασί σε 5 λεπτά
- Η πτητική οξύτητα στο κρασί. Η προέλευσή της και ο προσδιορισμόςΗ πτητική οξύτητα αναφέρεται στα αποστάξιμα οξέα ατμού παρόντα στο κρασί, το πρώτιστα οξικό οξύ αλλά και τα γαλακτικά, μυρμηκικά, βουτυρικά, και προπιονικά οξέα. Συνήθως, αυτά τα οξέα μετριούνται από τα μετρητά ακόμα, αν και τώρα μπορούν να μετρηθούν με αέρια χρωματογραφία ή τις ενζυματικές μεθόδους. Το μέσο επίπεδο οξικού οξέος σε ένα νέο ξηρό… Read more: Η πτητική οξύτητα στο κρασί. Η προέλευσή της και ο προσδιορισμός
- Η ασθένεια της εκτροπίασης ή εκτροπής στους οίνουςΗ γαλακτική ζύμωση του τρυγικού οξέος, γνωστή ως ασθένεια της “εκτοπίασης” ή “εκτροπής”, αποτελούσε άλλοτε σοβαρή προσβολή των οίνων. Σήμερα, με την πρόοδο που σημειώθηκε στη συντήρηση του οίνου, το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σπάνιο και τείνει να εξαλειφθεί. Συνιστάται στην αποσύνθεση του τρυγικού οξέος από τα γαλακτικά βακτήρια, με αποτέλεσμα την απώλεια ή εκτροπή… Read more: Η ασθένεια της εκτροπίασης ή εκτροπής στους οίνους
- Η σηµασία της µηλογαλακτικής ζύµωσης στους οίνους.Ως µηλογαλακτική ζύµωση θεωρείται η µετατροπή του L-µηλικού οξέος προς L- γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα µε την επίδραση µικροοργανισµών. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσµα της µηλογαλακτικής ζύµωσης είναι η µείωση της ολικής οξύτητας των κρασιών, αφού ένα δικαρβονικό οξύ (µηλικό) µετατρέπεται σε µονοκαρβονικό (γαλακτικό). Κατά τη µηλογαλακτική ζύµωση παράγεται αποκλειστικά L-γαλακτικό οξύ. Το D-γαλακτικό… Read more: Η σηµασία της µηλογαλακτικής ζύµωσης στους οίνους.
- Οι κυριότερες Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου – σταφυλιώνΟ ελληνικός αμπελώνας αποτελείται κυρίως από γηγενείς ποικιλίες άλλοτε αυτόριζες και άλλοτε εμβολιασμένες με αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 300 ποικιλίες αμπέλου. Από αυτές θα αναφέρουμε τις σπουδαιότερες ελληνικές και ξένες οινοποιήσιμες ποικιλίες στη χώρα μας. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ Οι κυριότερες ελληνικές ποικιλίες οινοποιίας και τα χαρακτηριστικά τους είναι: Αγιωργήτικο (Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι) Καλλιεργείται… Read more: Οι κυριότερες Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου – σταφυλιών
- Οι θειόλες στο άρωμα των κρασιώνΟι διάφορες ποικιλίες σταφυλιών διαφέρουν ως προς το άρωμα τους. Για παράδειγμα, οι κύριες ενώσεις που ευθύνονται για τα πιο έντονα αρώματα στους ποικιλιακούς οίνους από Sauvignon Blanc που παράγονται στην περιοχή Marlborough θεωρείται ότι είναι οι μεθοξυπυραζίνες και ποικιλιακές θειόλες (Jouanneau et al. 2012). Οι οίνοι από Ξινόμαυρο έχουν χαρακτηριστικό άρωμα ντομάτας και ελιάς… Read more: Οι θειόλες στο άρωμα των κρασιών
- Τα αρώματα των κρασιών. Οι κατηγορίες των αρωμάτωνΌταν ένας γευσιγνώστης έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα ποτήρι κρασί, συνηθίζεται να περιγράφει πρώτα το χρώμα και ύστερα το άρωμα του οίνου. Ωστόσο, το άρωμα είναι αυτό που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όσον αφορά την προτίμηση του κρασιού από τον καταναλωτή. Η μυρωδιά και η γεύση του κρασιού συνδέονται άμεσα με τη… Read more: Τα αρώματα των κρασιών. Οι κατηγορίες των αρωμάτων
- Ξινόμαυρο – Ερυθρή γηγενής ποικιλία σταφυλιούΕίναι η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου. Καλλιεργείται κυρίως στην Νάουσα, τη Γουμένισσα, το Αμύνταιο, τη Ραψάνη, το Τρίκωμο, τη Σιάτιστα, το Βελβεντό και σε μικρότερη έκταση στο Άγιο Όρος, την Όσσα, τα Ιωάννινα, τη Μαγνησία, την Καστοριά και τα Τρίκαλα. Συνολικά η έκταση φθάνει τα18.000 στρέμματα. Αποτελεί μία από τις δύο δυναμικότερες ερυθρές… Read more: Ξινόμαυρο – Ερυθρή γηγενής ποικιλία σταφυλιού
- Μοσχάτο Αμβούργου (Τυρνάβου) – Ερυθρή γηγενής ποικιλία σταφυλιούΜοναδικό ανάμεσα στα διάφορα είδη του μοσχάτου, το μοσχάτο Αμβούργου ξεχωρίζει από τις ερυθρωπές ρώγες του. Είναι μία από τις λίγες ποικιλίες που οινοποιούνται και παράλληλα καταναλώνονται ως επιτραπέζιες. Το Μοσχάτο Αμβούργου είναι η ποικιλία που κυριαρχεί στην περιοχή του Τυρνάβου όπου καλλιεργείται σε 15.000 στρέμματα περίπου. Πρόκειται για ποικιλία που συναντάται σποραδικά διεθνώς, στην… Read more: Μοσχάτο Αμβούργου (Τυρνάβου) – Ερυθρή γηγενής ποικιλία σταφυλιού
- Αγιωργίτικο – Ερυθρή γηγενής ποικιλίαΕίναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, που συχνά αναφέρεται ως «πολυδύναμη», επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ευρύ φάσμα τύπων κρασιών, από δροσιστικά ροζέ, έως συμπυκνωμένα γλυκά. Ωστόσο, τα πιο γνωστά κρασιά από Αγιωργίτικο είναι δύο: τα νεαρά, ξηρά, κόκκινα, δεξαμενής και τα κόκκινα που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, τουλάχιστον για ένα έτος. Τα νεαρά κρασιά από… Read more: Αγιωργίτικο – Ερυθρή γηγενής ποικιλία
- Το κρασί – ιστορική αναδρομήΤο κρασί είναι οινοπνευματώδες ποτό, προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα οινοπνευματώδες ποτό από σταφύλια. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει… Read more: Το κρασί – ιστορική αναδρομή
- Με διατροφική επισήμανση η ετικέτα στα κρασιά και κωδικό QR για τα συστατικά στο διαδίκτυο από το 2024Οι επαγγελματίες του τομέα οίνου πρέπει να προβλέψουν νέες ετικέτες και πλατφόρμες στο διαδίκτυο που θα πληρούν τις προϋποθέσεις στους νέους κανονισμούς που θα καθοριστούν στις Βρυξέλλες. Κινητοποιώντας τον κλάδο εδώ και χρόνια οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν στην πράξη την διατροφική επισήμανση και ένα άυλο κατάλογο συστατικών στις ιστοσελίδες των οινοποιείων , από την εφαρμογή της… Read more: Με διατροφική επισήμανση η ετικέτα στα κρασιά και κωδικό QR για τα συστατικά στο διαδίκτυο από το 2024
- Πακέτα χημικων αναλύσεων για κρασί και μούστοΑναλύσεις για επαγγελματίες οινοποιούς Αναλαμβάνουμε την επιστημονική υποστήριξη για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας των οινοποιείων από την οινοποίηση έως και την εμφιάλωση. Οι προσφερόμενες υπηρεσιών περιλαμβάνουν: Πρωτόκολλα-σχεδιασμός οινοποίησης, προτάσεις χρήσης οινολογικών υλικών (ζυμομύκητες, βακτήρια, βοηθητικά αλκοολικής ζύμωσης, υλικά κατεργασίας-σταθεροποίησης). Ενόργανος και οργανοληπτικός έλεγχος της αλκοολικής ζύμωσης από την έναρξη μέχρι και τέλος της. Προτάσεις βελτίωσης της… Read more: Πακέτα χημικων αναλύσεων για κρασί και μούστο
- Κρητικός Μαρουβάς, μια πολύ παλιά παράδοσηΥπήρξε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, που ο κάθε οινόφιλος καταναλωτής που σεβόταν τον εαυτό του ένιωθε υποχρέωσή του να απαρνηθεί όλες τις παραδοσιακές οινοποιήσεις μαζί με τις κακοδαιμονίες που κουβαλούσαν ορισμένοι τύποι κρασιών οξειδωτικής παλαίωσης. Σήμερα, που αναθεωρούνται οι απόλυτες απόψεις του παρελθόντος, ίσως να ήρθε η εποχή να δούμε και τον κρητικό μαρουβά… Read more: Κρητικός Μαρουβάς, μια πολύ παλιά παράδοση
- Στα πολλά οφέλη του κόκκινου κρασιού, από τη μακροζωία μέχρι τη γερή καρδιά, προστίθεται ακόμη ένα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.Μέτρια κατανάλωση του ποτού επιβραδύνει ή αποτρέπει την εξέλιξη του καταρράκτη κι έτσι μειώνει τις πιθανότητες χειρουργικής αντιμετώπισής του. Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και κυρίως κρασιού μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης του καταρράκτη και αποτρέπει τη χειρουργική αντιμετώπισή του, ισχυρίζεται νέα βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCL και την Οφθαλμολογική Κλινική Moorfields του Λονδίνου. Πρόκειται για… Read more: Στα πολλά οφέλη του κόκκινου κρασιού, από τη μακροζωία μέχρι τη γερή καρδιά, προστίθεται ακόμη ένα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
- Πώς θα φτιάξετε χειμωνιάτικη σαγκρία στο σπίτιΗ «αιματοβαμμένη» σαγκρία οφείλει το όνομα στο sangre, που σημαίνει αίμα και παραπέμπει στο βαθύ χρώμα του κόκκινου κρασιού. Λέγεται ότι το πρώτο μίγμα δημιουργήθηκε όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες διέσχιζαν στις κατακτήσεις τους την ιβηρική. Το νερό ήταν σπάνιο και ορισμένες φορές, επικίνδυνο οπότε οι στρατιώτες έριχναν πάντα μέσα λίγο κρασί και ενίοτε, μερικά φρούτα και βότανα… Read more: Πώς θα φτιάξετε χειμωνιάτικη σαγκρία στο σπίτι
- Bruno Rocca: Ο επίμονος οινοποιός και το πετράδι του ΠιεμόντεΗ ιστορία της οικογένειας που παράγει ένα από τα κορυφαία Barbaresco του κόσμου – Το κρασί που κάθε χρόνο έχει πουληθεί πριν καν εμφιαλωθεί Εκείνο το βράδυ στην Νέα Υόρκη η Λουίζα Ρόκκα βρισκόταν σε ένα εστιατόριο μαζί με έναν συνεργάτη της όταν παρατήρησε ότι στο διπλανό τραπέζι δύο Αμερικάνοι που είχαν παραγγείλει το Bruno Rocca Barbaresco,… Read more: Bruno Rocca: Ο επίμονος οινοποιός και το πετράδι του Πιεμόντε
- Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δείχνει νέα έρευναΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των ΗΠΑ αποκάλυψαν πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού μπορεί να αποτρέψει την εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται στο Αλτσχάιμερ. Στην έρευνα που διεξήχθη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα με βάση τις απαντήσεις 1.787 ενηλίκων, ηλικίας 46 με 77 ετών, σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις… Read more: Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δείχνει νέα έρευνα
- 10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιούΠαραδοσιακά, στον ελληνικό χώρο, κάθε οικογένεια είχε το αμπέλι της για να φτιάχνει το κρασί της και την κρεβατίνα της για να τρώει φρέσκα σταφύλια. Το αμπέλι είναι ένας καρποφόρος θάμνος που μας δίνει σταφύλια για αρκετές δεκαετίες μετά τη φύτευση του. Το φυτό του αμπελιού ονομάζεται κλήμα, θα το ακούσουμε ωστόσο και με την… Read more: 10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
- Τι είναι τα κρασιά “Super Tuscans”Tα επονομαζόμενα Super Tuscans είναι κρασιά υψηλού κύρους και γοήτρου, με χαρακτηριστικά του προφίλ τους: τις υψηλές τιμές διάθεσης, την περιορισμένη παραγωγή, το πυκνό, συμπυκνωμένο, καλοφτιαγμένο έως τεχνικά άψογο στυλ, τη διεθνή ποικιλιακή σύνθεση (κατά ένα μεγάλο ποσοστό) και την κατάληξη -aia στο όνομα του κρασιού. Μια συγκεκριμένη συνταγή, που εάν βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής… Read more: Τι είναι τα κρασιά “Super Tuscans”